Cene kuća pale za 0,4 odsto u evrozoni: U kojim zemljama cene kuća rastu, a u kojim padaju? 1Foto: Shutterstock/Michael Dechev

U prvom kvartalu ove godine cene kuća pale su za 0,4 odsto u evrozoni i porasle za 1,3 odsto u Evropskoj uniji (EU) u poređenju sa istim kvartalom prethodne godine, pokazuju podaci Evrostata.

U četvrtom kvartalu 2023. godine cene kuća su pale za 1,2 odsto u evrozoni i porasle za 0,2 odsto u EU.

U poređenju prvog kvartala ove godine sa četvrtim kvartalom 2023, cene kuća su pale za 0,1 odsto u evrozoni i porasle za 0,4 odsto u EU.

Među državama članicama za koje su dostupni podaci, u sedam je došlo do godišnjeg pada cena kuća u prvom kvartalu, a u devetnaest je došlo do godišnjeg porasta.

Najveći pad zabeležen je u Luksemburgu i to 10,9 odsto, Nemačkoj 5,7 odsto i Francuskoj 4,8 odsto, dok su najveći porasti zabeleženi u Poljskoj od 18 odsto, Bugarskoj 16 odsto i Litvaniji 9,9 odsto.

U poređenju sa prethodnim kvartalom, cene su smanjene u osam država članica i porasle u osamnaest država članica.

Najveći pad registrovan je u Danskoj od 2,5 odsto, Francuskoj 2,1 odsto i Slovačkoj 1,7 odsto, dok su najveći porasti zabeleženi u Bugarskoj 7,1 odsto, Mađarskoj 5,1 odsto i Poljskoj 4,3 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari