Cene kvadrata u Belvilu za 15 godina više nego duplirane: Kakva je sudbina stanova izgrađenih za velika sportska i druga dešavanja? 1Foto: Shutterstock/Milos Banda

Olimpijske igre, međunarodne izložbe i sportska takmičenja su širom sveta bili povod za masovnu gradnju stanova, od Sarajeva, preko Tokija, do Pariza, gde se ovih dana održavaju 33. Olimpijske igre.

U Beogradu je potražnja za nekretninama poslednjih godina daleko veća od ponude, pa su zato i velika očekivanja od najavljene izgradnje naselja u Surčinu, koje bi trebalo da obezbedi smeštaj za učesnike izložbe EXPO.

Potencijalni kupci se nadaju da bi veća ponuda konačno mogla da spusti cene, dok u agencijama za nekretnine očekuju da će cene kvadrata u Surčinu dodatno porasti kada se kompleks završi.

Njihova računica nije bez pokrića, jer imaju iskustva sa naseljima poput „Belvila“, koje je poslednje koje je u Srbiji namenski građeno za Univerzijadu, a u kojem su cene u poslednjih 15 godina više nego duplirane – ko je kupio kvadrat za 1.500, sada može da ga proda i za više od 3.000 evra.

Prvi stanari su im sportisti, a posle olimpijade će nekome postati dom. Tako je i sa stanovima, koji su namenski građeni za sportska takmičenja širom sveta.

Prvo „olimpijsko selo“ je nastalo pre sto godina u Parizu, gde se ovih dana ponovo održavaju olimpijske igre. Organizatori su tada prvi put hteli da sve takmičare smeste „pod isti krov“. Tada su sportisti spavali u drvenim kućama, a Francuzi se danas, ponovo vraćaju prirodi. Najavili su da će ovo biti „najodgovornije i najodrživije olimpijske igre u istoriji“.

Korišćeni su postojeći objekti koji su renovirani i prilagođeni, a oni koji su morali da budu izgrađeni napravljeni su od drveta i recikliranih materijala. Trećina svih krovova prekrivena je solarnim panelima, dok se na drugoj trećini nalaze zelene bašte koje treba da smanje temperaturu u selu. Kada se Olimpijada završi 82 zgrade u kompleksu biće pretvorene u stanove za 6.000 ljudi i poslovni prostor.

I Novi Sad ima „olimpijsko selo“

U Srbiji je poslednji kompleks ovakvih tipskih zgrada sa oko 1.860 stanova sagrađen na Novom Beogradu za Univerzijadu 2009. godine, kada je u njima bilo smešteno više od 8.500 sportista iz 170 zemalja. Ali, to nije jedini primer. Malo je poznato da i Novi Sad ima svoje „olimpijsko selo“ – naselje „Šonsi“ koje je namenski izgrađeno za 29. šahovsku olimpijadu koja je organizovana 1990. godine.

Prema podacima sa portala 4zida, nekretnine u ovom kvartu se dobro kotiraju, s obzirom da je u pitanju stara gradnja, a prosečna cena stanova u Novom naselju je 2.180 evra, dok su cene u tom kraju kreću od 1.845 do 2.517 evra po kvadratu.

Direktorka agencije „Europolis nekretnine“ Mirjana Todorović kaže da se investicija u stanove u „Belvilu“ pokazala isplativom za mnoge kupce, jer su cene stanova značajno porasle od trenutka izgradnje. Prema podacima sa portala 4zida, trenutno oglašena prosečna cena je 3.725 evra.

„Kada je „Belvil“ izgrađen početna cena stanova kretala se između 1.500 i 2.000 evra po kvadratnom metru. Trenutno su cene između 3.200 i 4.000 evra, u zavisnosti od lokacije stana unutar kompleksa, spratnosti, opremljenosti i pogleda“, kaže Mirjana Todorović.

Ona napominje da je potražnja za stanovima u „Belvilu“ generalno visoka, a da kompleks nudi dobar kvalitet života, s obzirom na blizinu škola, vrtića, prodavnica, i drugih sadržaja.

„U ovom trenutku je manje od deset oglašenih stanova u „Belvilu“, a kupaca je svakako više. Stanovi do 50 kvadrata su izuzetno traženi, kako za stanovanje, tako i za investicione kupce, a retko se pojavljuju, i vrlo brzo prodaju, dok veliki stanovi kupca čekaju nešto duže – dok se oglasna cena stana ne uskladi sa tržišnom. Generalno, tržište stanova u „Belvilu“ je stabilno i atraktivno za kupce“, kaže Mirjana Todorović.

Prednost ovih namenskih kompleksa je upravo to što imaju na jednom mestu sve što je potrebno – od pošte, preko poliklinike, sportskih terena, do restorana i igrališta. Projekat koji je osmišljen za Olimpijadu u Tokiju, nazvan Harumi Flag, po veštačkom ostrvu na kojem je selo smešteno, ima i zabavni centar sa masažnim stolicama, digitalnim pikadom i video igrama, pa čak i luku za putničke brodove.

Ova „sportska sela“ grade se brzo i namenski, pa su kupci neretko skeptični kada je u pitanju kvalitet gradnje, ali Todorovićeva kaže da su stanovi u „Belvilu“ izgrađeni prema tadašnjim visokim standardima, uz upotrebu kvalitetnih materijala.

„Naravno, kao i u svakom kompleksu, mogu se pojaviti problemi sa održavanjem, ali u celini, kvalitet gradnje je ocenjen kao dobar. Stanovi u ovom naselju su veoma traženi i za izdavanje, kako za stanovanje, tako i za poslovni prostor. Cene zakupa variraju, ali su u rasponu od 15 do 20 evra po kvadratnom metru mesečno, zavisno od veličine i opremljenosti nekretnine. Potražnja je konstantno visoka, posebno među mladim profesionalcima i porodicama koje žele da budu u blizini važnih sadržaja i dobrih saobraćajnih veza“, kaže direktorka agencije „Europolis nekretnine“.

Koliko će koštati kvadrat u Surčinu?

Prosečna cena stanova u starogradnji u Surčinu oglašenih na portalu 4zida je 1.790 evro, dok je u novogradnji 2.430 evra. Da je i sama najava izgradnje novog kompleksa uticala na cene, pokazuje i podatak da je 2020. godine kvadrat mogao da se kupi za 1.300 evra.

Agenti za nekretnine, s obzirom na planiranu izgradnju 1.500 stanova za EXPO, očekuju da će cene kvadrata u Surčinu značajno porasti.

„Trenutno je kvadrat između 1.500 i 2.000 evra, a potencijalno bi mogao dostići 2.500 evra po kvadratnom metru ili više, zavisno od kvaliteta gradnje i infrastrukture koja će biti izgrađena.

Izgradnja kompleksa za EXPO može doneti dodatne promene na tržištu nekretnina, uključujući povećanje cena i potražnje za stanovima u okolnim područjima. Takođe, može doći do poboljšanja infrastrukture, što dodatno može povećati atraktivnost i cene stanova u tom delu grada“, objašnjava Mirjana Teodorović iz agencije „Europolis nekretnine“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari