"Ogrev treba nabaviti što pre": Koliko trenutno novca mora da se izdvoji za drva i ugalj? 1Foto: Shutterstock/Maksim Safaniuk

Cene ogreva u Srbiji su u blagom rastu, iako su još uvek značajno jeftinije nego pre godinu dana. Ipak, profesor Šumarskog fakulteta Branko Glavonjić savetuje da se ogrev nabavi što pre, jer će mu uz hladnije dane i cene još rasti.

S početkom oktobra, stigle su i niže temperature u Srbiju, a pojedini građani, sa individualnim ložištima, već su počeli da greju svoje kuće.

Međutim, ima i onih koji još uvek nisu nabavili ogrev za predstojeću zimu i gledaju da prođu što povoljnije prilikom kupovine.

Glavno pitanje svake godine jeste da li ogrev kupiti još na proleće za zimu ili čekati da mu cena potencijalno padne. Međutim, ako poraste, onda ne ostaje drugi izbor nego da se kupi po višoj ceni.

Trenutno, cene peleta u Beogradu, dostupne na sajtovima različitih stovarišta kreću se u proseku od 23.000 pa do 32.000 dinara po toni.

Dakle, razlika u cenama peleta po toni može da bude i do 10.000 dinara, a za pojedine proizvođače te razlike idu i više.

Ako pogledamo cene po paletama, one su malo više, jer na paletu ide više peleta od jedne tone.

Pelet se najčešće pakuje u džakove od po 15 kilograma, a na paletu ide 70 džakova, što bude 1.050 kilograma peleta. Iz tog razologa cene peleta po paleti, odnosno po toni se razlikuju.

Ako kupujete pelet na paletama, cene se kreću od 24.000 pa do 34.000 dinara.

Oni koji se greju na drva, prostorni metar ovog ogreva može da se nađe po ceni i od 7.000 dinara, ali na nekim stovarištima cene idu i preko 10.000. Cena ovog ogreva zavisi dosta i od same vrste drveta koje se koristi.

"Ogrev treba nabaviti što pre": Koliko trenutno novca mora da se izdvoji za drva i ugalj? 2
Foto: Stanislav Milojković

Ukoliko želite da kupite već isečena i složena, odnosno paletirana drva, cena takve usluge uglavnom ide preko 15.000 dinara.

Cena uglja po toni, takođe, značajno varira od  mesta gde se kupuje i kvaliteta. Pa se tako može pronaći po ceni od 15.000 dinara za tonu, pa sve do 37.000.

Ono na šta građani treba da obrate pažnju prilikom poručivanja, jeste i cena prevoza ogreva. Dakle, bitno je unapred pitati da li je prevoz već uračunat u cenu ili se dodatno plaća na cenu koju vidite.

Cena prvoza može da napravi značajnu razliku, jer kod pojedinih prodavaca ide i do nekoliko hiljada dinara.

U razgovoru sa predstavnicima nekoliko stovarišta u Beogradu, dobijamo informacije da je snabdevenost dobra, a da je potražnja u blagom rastu.

To za Danas potvrđuje i profesor Šumarskog fakulteta Branko Glavonjić.

„Snabdevenost je dobra, ogreva ima na svim stovarištima koja se time bave i potrošači mogu s te strane da budu mirni“, tvrdi on.

Međutim, cene se, prema njegovim rečima, menjaju.

„Sa prvim danima oktobra došlo je malo hladnije vreme i cene ogrevnog drveta su blago porasle i one su veće za 200 do 300 dinara po jednom prostornom metru. Nisu sva stovarišta podigla cene, ali većina jesu“, ukazuje naš sagovornik.

On dodaje da je to znak da ogrev treba nabaviti što pre.

„Sigurno se sa još hladnijim danima i kako krene grejna sezona, može očekivati blagi rast i cena“, kaže Glavonjić.

Prvi hladni dani uticali su na rast potražnje, pojašnjava on i dodaje da su odmah i cene blago povećane.

„Oni potrošači koji su nabavili ogrev tokom avgusta ili još ranije su bili u povoljnijem položaju od onih koji ga nabavljuju sada“, poručuje Glavonjić.

Cene ogreva, u odnosu na prošlu godinu, su još uvek niže i pored ovog blagog rasta cena, tvrdi naš sagovornik.

„Ogrevno drvo je od 10 do 15 odsto jeftinije, a pelet od 20 do 25 odsto. Pad potražnje koji  je bio izražen u drugoj polovini 2023. godine i u prvih devet meseci ove je uticao na pad cena“, objašnjava Glavonjić.

Kako se kreću cene ogreva širom Srbije?

Najjeftinije ogrevno drvo je trenutno na jugu Srbije, kaže naš sagovornik.

„Cena se kreće između 6.000 i 6.500 dinara za metarsko drvo bukve, hrasta, jasena, javora…

Zatim, kako dodaje, u centralnom delu Srbije, recimo Kraljevu i Kragujevcu, cena je između 7.500 i 8.500 dinara.

„U Zapadnoj Srbiji je cena od 8.000 do 9.000 dinara, a u Vojvodini cena se kreće od 8.000 do 9.500 dinara, zavisno od područja. U Novom Sadu i okolini je cena između 9.000 i 9.500 dinara“, navodi Glavonjić.

On savetuje da se građani pre nego što se odluče da kupe ogrevno drvo ili pelet, raspitaju o cenama jer se one razlikuju od stovarišta do stovarišta i razlika, kako kaže, može da bude i do 500 dinara za prostorni metar.

„Peleta isto ima u dovoljnim količinama na stovarištama i cene mu se najčešće kreću od 24.000 do 29.000 dinara, a taj raspon isto zavisi od stovarišta do stovarišta“, kaže Glavonjić.

Na šta obratiti pažnju prilikom kupovine ogreva?

Predsednik Udruženja potrošača Efektiva Dejan Gavrilović kaže da su građani najviše imali pritužbe na količinu i kvalitet.

„Što se tiče količine, to je ono kad ljudi kupe pet kubika, a dobiju četiri ili tri i po. Tek kad donesu kući i slože pa shvate da su dobili manje“, ukazuje on.

Gavrilović navodi i primer za probleme sa kvalitetom.

„Građani kupe bukovo drvo i na površini bude bukva, a ispod neko drvo manjeg, odnosno lošijeg kvaliteta“, navodi on.

Naš sagovornik upozorava na oprez kada se kupuje od neproverenih prodavaca.

„Često se ogrev kupuje od fizičkih lica, na pijacama, iz raznih kamiona i u tim situacijama se ne primenjuje Zakon o zaštiti potrošača, tačnije potrošač ne može da se pozove na zakon“, upozorava Gavrilović.

Zbog toga, on savetuje da se kupuje na stovarištima od pravnih lica.

„Tada potrošač može da se pozove na odredbe zakona, na obmanu, na nepoštenu poslovnu praksu i slično“, navodi Gavrilović.

On naglašva i da je cena veliki faktor i diktira donošenje odluke, jer je puno potrošača vezano za sistem grejanja koji imaju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari