Gde su cene, a gde su nam plate: Šta je skuplje u Srbiji u odnosu na region, Rusiju i Nemačku?

Ostavite komentar


  1. puno poštovanje gospođi guvernerki Jorgovanki Tabaković,
    održava stabilnost dinara ( nama sitnima to je pouzdanost),
    ali uvoznici i veliki igrači su nezadovoljni zaradama ( i rast cena guraće se i nogama i rukama )
    Tako da ona idealna mantra „cene , plate i penzije u EU svuda će biti iste u svim državama “ i „zato treba biti član u EU“
    taj idealizam ne stoji. ( cene u Nemačkoj su manje , a plate više)

  2. Koliko vidimo mnogo Srba ide u Hrvatsku da kupuje daleko jeftinije namernice, o cenama goriva da se ne govori.

  3. Trebate pogledati cene u Hrvatskoj kad su na popustu u trgovinskim lancima. Evo iz glave cu samo navesti neke: ulje 1,29 eur, trajno mleko 1 litar je 0,79 eur, cokolada 80 grama je 0,9 eur (ista ta kosta ovde 184 dinara). Uostalom eno web strana hrvatskih prodavnica gde imaju okacene kataloge pa pogledajte. I ono sto me zaprepastilo u petak kad sam bio u Madjarskoj jeste kilogram svinjskog buta bez kostiju 511 dinara (1600 i nesto forinti) i to mu je redovna cena. Za kraj mocarela sir: ovde je na popustu onaj od 125 grama iznad 200 dinara, a u Madjarskoj na popustu ista gramaza 70 dinara!!!!

  4. U Austriji i kada poredim cene, deluje 20% skuplje nego u Srbiji. Međutim osnovne stvari za jelo su jeftinije, dok su grickalice, slatkiši i coca cola skuplji. Ugl kad saberem i oduzmem, to je negde oko 20% u korist Srbije. Treba imati na umu da je minimalac u Austriji duplo veći od naše prosečne (realne plate), ne uzimajuću u obračun 13-u i 14-u platu. Tako da običan građanin kada pogleda stanje na računu, ne treba da razbija glavu koliko šta košta.

  5. Srbija je medu nsjskupljim Zemljama u Evropi,i takode medu najmanjim primanjima u Evropi.Kad su u pitanju penzioneri,tu je situacija jos crnja i gora,jer mnogi penzioneti primaju ispod prosecne penzije i jedva prezivljavaju.
    Svima su puna usta o povecanju plata i penzija,a niko ne govori o tome koliko su nam cene visoke.
    Uostalom nije bitno kolika nam je plata i kolike su nam penzije,vec je bitno sta se od toga primanja moze kupiti.

  6. Kad plata u državnoj službi bude 811 €, onda je zovite prosečnom. Mijih 400 € mi uopšte ne deluje ni izbliza prosečno. VSS ne odskače puno. Ni 7. stepen nema 811 €.

  7. U Maxiju kupuje ko ima i ko mora. Ko hoće da uštedi kupuje na bilo kom drugom mestu. U Lidlu je mleko 109 dinara normalna cena.

  8. Koga je briga za Rusiju? Oni nisu nas region niti ce biti. EU, BiH, Hrvatska, Makedonija, Madjarska..to je nas region. Rusija vecin delom cak i nije u Evropi, niti zele da su njen deo, tako da ne treba da nas zanimaju.

  9. Mislim da je čak promašena poenta: jeste sve preskupo ali problem je u tome sto je kvalitet naše robe ispod svakog nivoa! Mi većinu naše tebi ne možemo da izvezemo na zapad. Od aflatoksina do pesticida – mi jedemo i pijemo otrov a plaćamo ga kao da je sa zapada

  10. Tema je izvanredna, ključna. Istovremeno, znam da vam se nece svideti, amaterski obradjena. Treba da poredite troškove potrošačke korpe i medialnu zaradu. To treba na naslovnoj strani, velikim slovima da objavite. Tek tada će ljudi saznati gde smo u tom ekonomskom koordinatnom sisteme. Ovako, random, ništa se ne opisuje.

  11. Што би преЦедник рекао, за наше цене су криви Хути.

  12. Zovim u Rusiji iz srbije sam. Argeta ovde kosta 110 rub, nasa feta sir od 250g kosta 180 rub. Nije mi jasno kako je to moguce. Cena hleba ovde je 40 rub. Ja racune koje ukljucuju gas, struju, vodu i internet placam 2500 rub.

  13. Русија је најповољнија за живот. Ето толико о санкцијама и редовима испред продавница.

  14. Иначе, Перекројсток важи за један од скупљих маркета у Русији. Није најскупљи, али има знатно јефтинијих маркета.

  15. Nemojte da ste taki, kako će nesrećni domaćin tajkuni da se obogate ako ne oderu raju??

Ostavite komentar


Ekonomija

Naslovna strana

Naslovna strana za 20. avgust 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Maja Nikolić, TV novinarka

List Danas je važniji nego ikada ranije. Kada ne bi bilo takvih novina, ne bismo ni znali kako prave novine treba da izgledaju.