Zašto su cene nekih proizvoda u Srbiji više nego u Nemačkoj?

Ostavite komentar


  1. Cene kod nas su ovoliko visoke jer je vlast odredila da joj od PDV-a treba svake godine sve više i više.
    Budući da smo sve siromašniji i siromašniji i da nam kupovna moć opada, jedini način da povećaju ukupan iznos poreza je da povećaju cene.

  2. Jednostavno da drzava uvede ogranicenje marzi na 10% i maksimalan broj posrednika od proizvodjaca do krajnjeg kupca.

    Ali od toga nema nista, nece svoj nas svoga.

  3. Zato sto je u Nemackoj ukupna marza limitirana. Imaju progresivan porez na robu koja stoji i zato imaju prave rasprodaje. Logika nasih trgovaca je kao i nasih seljaka: bolje manje da prodam po visokoj ceni.

  4. Velika je razlika u cenama u Nemačkoj i kod nas. Ja sam skoro bio i iskreno sam se iznenadio. Njima potrošačka korpa nije bitna stavka kao kod nas. Recimo Milka 300g je tamo 2€ ovde je već 500 din. I nije isti kvalitet. Maslac Megle 200g je ovde 500 din, u Nemačkoj je 1m5€. I da ne nabrajam sad ovde ostale artikle. Mislim da ovde nikoga nije briga za običnog čoveka. Misle da kad spuste cenu za neki No name proizvod da je to akcija. Ja ovde kupujem samo na akcijama.

  5. Juce sam hteo da kupim maslinovo ulje, boca Monini ulja od 0,75 kosta oko 2.500 RSD, isto to ulje u Italiji kosta oko 9 EUR. Nisam kupio to ulje niti cu kupiti po toj ceni. Zasto se onda toj trgovackoj kuci isplati da drzi to ulje ako ga skoro niko nece kupiti?

  6. Bio sam prošle godine sa porodicom u Švedskoj, sve bukvalno sve sem pomorandži je jeftinije nego u Srbiji. I tonpričam za LIDL koji postoji u obe zemlje i isti su proizvodi znači kože da se uporedi. Ako odete u manje prodavnice po Srbiji, na primer: Eurokrem 100gr košta 70 DIN a u Maxiju je 120 DIN. Nije do proizvođača. Prodavnice pljačkaju narod ali kako se niko ne buni svima super.

  7. Zašto su cene nekih proizvoda u Srbiji više nego u EU?
    Zato što Srbija ima VIŠE MNOGO VIŠE Džabalebarosa i secikesa koji sebe nazivaju
    „Državni službenik“ .
    Nisu oni „Službenici“ nego su hiljade jadnika napravili svojim slugama.

  8. Zato sto je Dinar precenjen u odnosu na Evro.Ili ako hocete-zato sto je Evro podcenjen i najmanje u Evropi vredi,bas u Srbiji.Na taj nacin drzava pljacka devizne penzionere i uopste ogromne devizne doznake koje ulaze u zemlju.Od ove nakaradne politike koristi imaju samo-uvoznicki lobi i klika na vlasti sa svojim prijateljima.To je samo 5% stanovnistva Srbije.Ostali ce biti sve siromasniji.Drzava se zajmi da bi napunila budzet.Oko 20 % tog zajma ide na kamatu starih kredita.Uskoro ce ovih 95% Srba raditi samo za vracanje kredita a drzava ce se i dalje zajmiti da napuni budzet.Drugacije ne znaju vladati.Njima je vaznija vlast i ugodan zivot nego Srbija ili srpski Kosmet.

  9. U nemackoj svinjski but ili snicla ima jeftinije za 800 dinara 1kg,
    I koka kolu mozete jeftinije naci, 100 dinara, 1,5 litara.

  10. Kako to da je svega 40% ljudi koji su vlasnici stanova ili kuca, a u Srbiji je to 90%…nemojte da uporedjujete nešto što nije uporedivo..

  11. Zato sto lav nema nikakvu proizvodnju a mora se uzimsti tj krasti na vecim cenama

  12. Zato što vlada ne donosi uredbu o visini marže kao na zapadu.Primer balon vode fabrika Minakva nije poskupljivala od 2022.a u trgovini ad.Podunavlje iz B.Palanke za pola godine digli maloprodajnu cenu za 60.dinara.A ne ona bagra u skupštini razglaba o lgbt i nekim drugim glupostima.A onda Jorgovanka izađe i kaže inflacija oko 4%. sram je bilo i kako je došla do te brojke? A realno je bar 30% ako ne i više i kurs evra bi trebao biti oko 180.dinara

Ostavite komentar


Ekonomija

Naslovna strana

Naslovna strana za 21. avgust 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Ana Ćurčin, muzičarka

Danas predstavlja pokušaj objektivnosti i relavantnosti prema nekakvoj istini koja bi trebalo da bude jedna vodilja kada je žurnalistika u pitanju.