„Al’ se nekad dobro jelo“, spevao je Đorđe Balašević, ali i danas se dobro jede, samo je pitanje ko to može da plati.
Naime, Danas je istraživao koliko je poskupela hrana u kafanama i restoranima tokom prethodne dve, tri godine i talasa inflacije.
Zvanična statistika pokazuje da su u septembru ove godine u odnosu na isti mesec prošle, ugostiteljske usluge poskupele za više od 13 odsto, nakon što je u septembru prošle godine godišnji rast cena ovih usluga bio preko 12 odsto.
Ukupno za više od četvrtinu poskupeli su hrana i piće u restoranima i kafićima pokazuju statistički podaci. A mi smo pogledali u jelovnike restorana danas i pre dve, tri godine, zahvaljujući recenzijama mušterija i slikama jelovnika i računa.
Sudeći po tome, deluje da je inflacija u kafanama znatno veća od onog što kaže statistika.
Na primer, u jednoj od najpoznatijih pečenjara u Srbiji, MB iz Mladenovca danas kilogram prasećeg pečenja košta 3.500 dinara. U avgustu 2022. godine koštalo je, iz ovog ugla može se reći i svega, 1.500 dinara.
Jagnjeće pečenje se za malo više od dve godine poskupelo sa 2.000 dinara na 4.000 dinara u ovom ugostiteljskom objektu.
U takođe čuvenoj kafani Grmeč u Beogradu, kilogram teletine ispod sača je pre dve godine koštao 3.100 dinara, a sada je u jelovniku cena 5.800 dinara.
Poskupeo je i roštilj, pa je tako porcija ćevapa ili pljeskavica poskupela sa 690 na 1.150 dinara.
Naišli smo i na meni restorana Tri šešira iz Skadarlije i to iz 2019. godine. Tada su ćevapi koštali 710 dinara, a Karađorđeva šnicla 980 dinara. Biftek je koštao 1.800 dinara.
Sada ćevapi koštaju 1.14o dinara, a Karađorđeva 1.460 dinara. Biftek je 3.220 dinara.
Ovako izgledaju jelovnici u većini kafana, ako ne u visini cena, a ono svakako po visini poskupljenja.
U junu 2022. godine u Novom Sadu je porcija od deset ćevapa koštala od 440 do, tada prilično skupih, 680 dinara u pojedinim restoranima.
Ćevapi su poskupeli za dve godine, na od 700 pa do 1.200 dinara. Cene salata su udvostručene, sa 300 na 600 dinara, u proseku.
U junu 2022. godine u Novom Sadu za malu kaprićozu, prečnika 32 centimetra, moralo se izdvojiti 370 dinara u lokalima na periferiji, dok se njena cena u hotelskim restoranima u centru grada išla do 1.160 dinara. Veliku kaprićozu, prečnika 50 centimetara, mušterije su plaćale od 780 do 1.500 dinara.
– Sve je naravno poskupelo, jer ni kafedžije ne mogu da nađu računicu. Dažbine su skuplje, nabavka je skuplja, o renti lokala da ne pričam. Ako hoces lokal na dobrom mestu, računaj 1.000 evra mesečno. Teško se nalaze i radnici, dnevnice su veće i tako redom… Čak i moji drugari mi nekad kažu da će rađe ostati kod kuće i popiti tri piva nego doći kod mene u kafanu i ja to razumem – kaže nam kroz smeh novosadski kafedžija Kole.
Teleća čorba u restoranima u Kragujevcu danas košta od 360 pa do 650 dinara, u zavisnosti koliko je restoran na ekskluzivan. A pre malo više od dve godine koštala je 180 do 260 dinara. Više nego duplo jeftinije.
Slično je i sa roštiljem. Ćevapi koji su u junu 2022. koštali 500 do 700 dinara, u Kragujevcu sada idu od 800 do 1.100 dinara.
Kilogram prasećeg pečenja je tada koštao u srcu Šumadije 1.800 dinara, a danas 2.500 dinara za kilogram.
Novi Pazar je čuven po istoimenim ćevapima. Pre dve i po godine porcija je koštala 500 dinara, a danas 800 dinara. Poskupljenje – 60 odsto.
U Zaječaru je pečenje jagnjeće 4.000 dinara, a prasetina 3.000 dinara danas. Pre dve i po godine, prasetina je koštala 2.000, a jagnjetina 2.500 dinara.
Čorba je poskupela sa tadašnjih oko 150 dinara na sadašnjih oko 300 dinara za porciju.
I pice su poskupele, za dve godine sa oko 600-700 dinara na 900 dinara pa naviše, u zavisnosti u kojoj piceriji se ruča, ali naravno i od vrste pice.
Manja, ali egzotična pica u poznatijim beogradskim picerijama košta i do 1.300 dinara.
Pica u restoranimau Zaječaru je 2022. koštala od 500 dinara za Margaritu do 700 dinara za bogatije po sadržaju. U Novom Pazaru u to doba koštale su 300-400 dinara.
Vremeplov: Pivo i kafa po 50 dinara
Jedan cenovnik pića iz novosadske kafane iz 2005. godine, tek je krucijalni svedok koliko je provod danas papreniji. Za 20 godina, kafane su poskupele četiri do pet puta.
Naravno, tada je i sve drugo bilo jeftinije. Evro je vredeo 60 dinara, dnevnice u kafani su bile 400 dinara, a danas su 2.500 dinara. Jeftinije su bile dadžbine i kirije. Pa i kvadrat stana u to vreme je bio 500, a danas je oko 2.500 evra.
Ipak, lepo je pogledati danas taj cenovnik. Rakije i vinjak su te 2005. godine u kafanama bile 45 dinara, a domaće pivo tek 50 dinara. Espreso sa mlekom koštao je 50, a viski 100 dinara. Butelja vina bila je 600 dinara, a koje hteo da se potpuno finasijski razigra, mogao je da naruči Čivas za 180 dinara.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.