Centralna banka SAD: Krupniji napredak u smanjenju inflacije, moguće obaranje kamatne stope 1foto EPA-EFE/ARSHAD ARBAB

Američke Federalne rezerve saopštile su danas da je došlo do krupnijeg napretka u smanjivanju inflacije ka ciljanoj stopi od dva odsto, što je znak da se centralna banka SAD kreće ka odluci da saseče ključnu kamatnu stopu – prvi put za četiri godine.

U saopštenju izdatom posle dvodnevnog sastanka Fed je takođe naveo da se „rast zaposlenosti umerio“ i priznao da je stopa nezaposlenosti porasla.

Kongres traži od Feda da održava cene stabilnim i da zapošljavanje čini maksimalnim, pa je Fed saopštio da „obraća pažnju na rizike“ po oba postavljena cilja, a to je krupna promena posle nekoliko godine isključive usredsređenosti na borbu sa inflacijom.

Veća pažnja usmerena na zapošljavanje tokom sredine Fedovog mandata, zajedno sa usporavanjem inflacije, moglo bi da stvori osnovu za odluku da se kamatna stopa snizi u narednim mesecima.

Fed je odlučio da ključnu kamatnu stopu zadrži na nivou od 5,3 odsto, a ona je najviša u poslednje 23 godine, iako su izabrani zvaničnici Demokratske partije i neki ekonomisti tražili da se kamatne stope smanje kako bi se podstakao privredni rast i sprečila otpuštanja.

Republikanci, uključujući njihovog kandidata za predsednika Donalda Trampa, smatraju da bi smanjenje kamatne stope uoči predsedničkih izbora u novembru moglo izgledati politički motivisano.

Na konferenciji za novinare, predsednik Feda Džerom Pauel je rekao da ako inflacija nastavi da se hladi „smanjenje kamatne stope bi se moglo naći na stolu na septembarskom sastanku“ centralne banke SAD.

„Bližimo se tački na kojoj će biti opravden da se naša stopa smanji“, rekao je Pauel, i dodao: „Ali sada nismo baš na toj tački“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari