CEP: Unaprediti rad Komisije za zaštitu konkurencije u Srbiji, za dve godine doneli samo jednu odluku o povredi konkurencije 1Foto: Shutterstock/Pressmaster

Centar za evropske politike (CEP), kao koordinator Radne grupe za Poglavlje 8 – Zaštita konkurencije Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji (NKEU), skrenuo je danas pažnju na „urgentnu potrebu unapređenja rada Komisije za zaštitu konkurencije u Srbiji“.

Kako su pojasnili, iako su ekonomski rast i povećanje investicionog rejtinga značajni indikatori napretka, bez efikasne primene pravila o zaštiti konkurencije dugoročna ekonomska stabilnost i održivost tržišta ostaju neizvesni.

CEP je poručio da je stanje konkurencije, kao i primena pravila koja je regulišu, od suštinskog značaja ne samo za zdravlje domaćeg tržišta već i za napredak Srbije ka članstvu u Evropskoj uniji.

„Efikasna zaštita konkurencije doprinosi fer tržišnim uslovima, sprečava monopolističke prakse i podstiče inovacije, čime direktno utiče na privredni rast i interes potrošača. Stoga, svaki pad u kvalitetu rada institucija zaduženih za sprovođenje ovih pravila, kao što je Komisija za zaštitu konkurencije, predstavlja ozbiljan rizik za tržišnu dinamiku Srbije“, naveli su oni.

Iz CEP-a su ukazali na pad u kvalitetu i obimu rada Komisije za zaštitu konkurencije.

„Nažalost, praksa Komisije u proteklom periodu pokazuje zabrinjavajuće trendove. Prema dostupnim podacima, Komisija je u toku ove godine donela samo jednu odluku o povredi konkurencije, dok poslednja odluka o zloupotrebi dominantnog položaja datira još iz 2021. godine. Ovaj ozbiljan pad u aktivnosti i manjak tzv. „slučajeva-orijentira“ (landmark cases), koji bi kroz konkretne primere trebalo da pruže smernice za primenu pravila zaštite konkurencije u stvarnim tržišnim okolnostima, ukazuje na duboku letargiju u radu Komisije“, upozorili su oni.

CEP je izrazio posebnu zabrinutost zbog gotovo potpunog izostanka Komisije iz javnog dijaloga o ključnim politikama i zakonodavnim inicijativama koje utiču na stanje konkurencije na tržištu Srbije.

„Nedostatak prisustva u ovim diskusijama značajno smanjuje ulogu Komisije kao korektivnog faktora i nadzornika tržišta, a otvara prostor za donošenje politika koje potencijalno ograničavaju konkurenciju ili favorizuju određene učesnike na tržištu“, poručili su oni.

Jedan od ključnih problema sa kojim se suočavamo, kako su dodali, jeste nedostatak transparentnosti u radu Komisije.

„Konkurs za izbor novog predsednika i članova Saveta Komisije za zaštitu konkurencije nije objavljen na internet stranici Komisije, što predstavlja ozbiljan problem u pogledu transparentnosti i odgovornosti prema javnosti. Informacije koje su dostupne uglavnom se odnose na seminare i međunarodne aktivnosti, dok su odluke i aktivnosti od suštinskog značaja za stanje konkurencije na domaćem tržištu retko dostupne ili objašnjene javnosti“, ukazali su iz CEP-a.

Pitanje transparentnosti je, kako su istakli, dodatno značajno u svetlu činjenice da je Srbija već sada obavezna da u potpunosti primenjuje pravila o zaštiti konkurencije usklađena sa pravom EU.

Ova obaveza nije daleka perspektiva vezana za eventualno članstvo, već važeća međunarodna obaveza kojoj Srbija mora posvetiti ozbiljnu pažnju, naglasili su iz CEP-a.

Imajući u vidu navedene izazove, CEP je pozvao na hitne promene u radu Komisije za zaštitu konkurencije.

„Neophodno je da Komisija izađe iz trenutnog stanja pasivnosti i obezbedi da njena praksa bude javna, transparentna i u skladu sa najboljim evropskim standardima. Javnost, uključujući stručnu zajednicu i medije, mora biti redovno informisana o ključnim odlukama koje se tiču zaštite konkurencije, kao i o politikama koje mogu uticati na tržišne uslove“, kazali su oni.

Takođe, prema njihovim navodima, potrebni su adekvatni institucionalni i stručni kapaciteti unutar Komisije kako bi ona mogla efikasno da odgovori na izazove tržišta i primenjuje pravila koja sprečavaju monopolističko ponašanje i druge prakse koje narušavaju konkurenciju.

Bez ove reforme, kako su ukazali, postoji ozbiljan rizik da Komisija nastavi da deluje pod “velom senke”, a tržište Srbije ostane nezaštićeno od anti-konkurentskih praksi.

„CEP poziva nadležne institucije, uključujući Vladu Srbije i Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, da preduzmu konkretne korake u jačanju transparentnosti i odgovornosti Komisije za zaštitu konkurencije. Samo kroz otvoren dijalog, reformu i povećanje stručnih kapaciteta možemo osigurati fer tržišne uslove i održivu ekonomsku budućnost Srbije“, poručili su oni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari