Pred predstavnicima naučnog tima koji učestvuje u projektima Evropske organizacije za nuklearna istraživanja (CERN), predstavnici Srbije, ambasador pri misiji Srbije u UN u Švajcarskoj Vladislav Mladenović, direktor Instituta za fiziku u Beogradu Aleksandar Belić i vođa istraživačkog tima CMS Petar Adžić potpisali su juče u Ženevi sa generalnim direktorom CERN-a Rolfom Diterom Hojerom ugovor o daljoj naučnoj i ekonomskoj saradnji.


Iako se radi prvenstveno o naučnim ciljevima istraživanja nastanka čitavog materijalnog sveta i proveri teorije o Higsovom bozonu, postoji i važan ekonomski aspekt čitavog posla, čija je primena moguća u medicini, ali i u nizu privrednih aktivnosti. Nekoliko stotina nemačkih, francuskih, švajcarskih, italijanskih, američkih, ruskih i firmi iz mnogih zemalja već su našli puteve primene naučnih istraživanja kroz saradnju sa CERN-om. Na to sada posebno podstiče ovaj ugovor.

Inače, Srbija je 2012. stekla status pridruženog člana u CERN-u, najvećem i najambicioznijem evropskom i svetskom naučnom projektu i tako se zapravo vratila na mesto koje joj je pripadalo, jer je jedan od prvih potpisnika zahteva za ovako veliki naučni projekat u ime Jugoslavije bio širom sveta poznati naučni autoritet Pavle Savić. Učešće u tom projektu pruža mogućnost studentima, naučnicima i istraživačima da pristupe najboljim svetskim institucijama. Danas je situacija takva da se pored dva velika tima iz Srbije, koji rade na detektorima CMS i Atlas u CERN-u, nalazi i mnogo mladih istraživača ili studenata završnih godina širom EU, Australije, Kanade i SAD koji dragoceno naučno iskustvo stiču na najboljem mogućem mestu za nauku u svetu.

– Smatram da je posle dve godine novog pridruženog članstva došlo vreme da i Srbija snažnije krene u uključivanje privrede, posebno privatnih preduzeća, da koriste na najbolji način ovo što radimo u CERN-u. Ono što su do sada već ostvarile mnoge firme u saradnji sa nama pokazuje da to i te kako može da se isplati – izjavio je direktor Hojer.

Inače, u CERN-u već se pripremaju za saradnju sa studentima u Novom Sadu, gde će predstaviti rezultate najnovijih naučnih istraživanja. Sprema se i vredna donacija iz moćnog kompjuterskog centra CERN-a za Istraživačku stanicu u Petnici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari