Konsultantska kuća Ces Mekon u vlasništvu Zvonimira Nikezića, uhapšenog zbog sumnji za malverzaciju regresiranim đubrivom, učestvovala je kao savetnik u više od 60 privatizacija, od kojih je veliki broj propao, a neke su ocenjene kao sumnjive.


Među neuspešnim privatizacijama koje je obavljao Ces Mekon nalaze se prodaja Srbija agrara iz Valjeva, Trajala iz Kruševca, FOD iz Bora, ali i neuspele prodaje RTB Bor, HK fond Ineks Intereksport i Ineks hoteli, Inter Intereksporta i Ineks hotela. Takođe, veliki broj privatizacija u kojima je konsultant bio Ces Mekon od strane Saveta za borbu protiv korupcije se vode kao sumnjive, u kojima su oštećeni zaposleni i država. Reč je o privatizacijama Knjaz Miloša, Frikoma, Mlekare Šabac, Trajala, Beograd filma, Semena i Veterinarskog zavoda Zemun. Prema statističkim podacima od 10 privatizacija koje je sproveo Ces Mekon svaka peta je sumnjiva ili propala, a za savetovanje u privatizaciji koje je dovelo do tih frapantnih rezultata, država je firmi čiji je vlasnik Nikezić do 2009. godine platila pola milijarde dinara.

Interesantno je spomenuti da je kupac Beograd filma Nikola Đivanović, koji je svojevremeno uhapšen zbog optužbi za malverzacija u tom preduzeću, prodao bioskope za 18 miliona evra, što je cifra dva puta veća od novca koji je dobila država za njegovu prodaju. Takođe, kupac Tehnoprometa Univerzal Dušana Stupara odmah je po kupovini preduzeća prodao nekretnine i iznajmio lokale, dok se kupac Zmaja umesto proizvodnjom bavio gradnjom marketa. Među privatizacijama koje je obavljao Ces Mekon, a Savet za borbu protiv korupcije ocenio kao sporne, nalazi se i prodaja preduzeća Seme. Naime, u vreme kada je Ces Mekon angažovan da proceni vrednost preduzeća, na čelu Agencije za privatizaciju se nalazio Mirko Cvetković, kasnije premijer Srbije, koji je istovremeno bio i izvršni direktor u Ces Mekonu. U Savetu je to ocenjeno kao sukob interesa, a sporna je bila procenjena vrednost preduzeća. Reč je o tome da Seme raspolaže sa više od 19 hiljada kvadrata poslovnog prostora o prodato je za 132 miliona dinara, odnosno za 100 evra po kvadratu. Dakle, preduzeće koje je Ces Mekon ocenio kao prosečno prodato je kao firma u kojoj je vredan samo poslovni prostor, to jest po ceni koja važi za preduzeća koja su pred stečajem. Inače, kupac „Semena“ je bila firma Astra simit u vlasništvu Bogoljuba Karića. Za Savet za borbu protiv korupcije sporna je i privatizacija Veterinarskog zavoda u Zemunu, odnosno od Agencije za privatizaciju je to telo tražilo objašnjenje da li je Ces Mekon dobio pravo zastupništva na osnovu raspisanog tendera. Pod lupom je takođe i privatizacija Knjaz Miloša iz Aranđelovca, gde je svojevremeno poništen prvi krug privatizacije, a povodom ispitivanja da li je bilo nepravilnosti tokom prodaje tog preduzeća, zasedao je i Anketni odbor Skupštine Srbije. Interesantno je spomenuti da je Ces Mekon bio konsultant i prilikom prodaje manjinskog paketa akcija Telekoma Srbija 1997. godine.

Osim u privatizaciji, konsalting usluge ova kuća pružala je i velikim javnim preduzećima, za koja je, uglavnom, definisala strategije i pozicioniranje na tržištu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari