Češka elektroenergetska kompanija ČEZ povećala 2022. osam puta dobit 1EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

Češki poludržavni elektro-energetski gigant ČEZ tokom ratne 2022. godine povećao je osam puta neto dobit sa preko 400 miliona evra prethodne godine na 3,36 milijarde evra u preračunu lane, što je istorijski rekord, pošto je do sada zaradio najviše oko dve milijarde evra, 2009. godine.

ČEZ je u današnjem saopštenju istakao da ovako dobre poslovne rezultate ima da zahvali pre svega prošlogodišnjem ogromnom rastu prodajnih cena struje za 327 odsto, posebno povoljno za grupaciju koja ima dve nuklearne elektrane Dukovani i Temelin čija proizvodnja je prošle godine bila rekordna, a smanjila je proizvodnju u termoelektranama na ugalj i gas.

Električnu energiju ČEZ je prodavao prošle godine u proseku po 300 evra za MWh, dok je proizvodio po ceni od 100 evra za MWh, saopštila je kompanija.

Dobit koja je prevazišla i najveće optimiste među ekonomskim analitičarima, jer je umesto 80 milijardi kruna očekivana dobit od najviše 70 milijardi, znači i rekordne dividende za akcionare, pre svega državu u čijim je rukama skoro 70 odsto akcija ČEZ-a.

„U slučaju da isplatimo dividende na gornjoj granici, to bi značilo 2,7 milijardi za sve akcionare a od toga 1,9 milijarde evra za češku državu“, kazao je generalni direktor ČEZ-a Danijel Beneš.

U državni bužet Češke iz ČEZ-a će stići za prošlu godinu i 1,7 milijarde evra posebnog ratnog poreza na neočekivanu dobit koji je vlada premijera Petra Fijale uvela privremeno na preduzeća u energetskom sektoru i na banke.

Analitičari ne očekuju da bi zahvaljujucí ovako dobrim rezultatima ČEZ-a za prošlu godinu i zbog osetnog smanjenja cena struje i gasa krajem prošle i početkom ove godine jeftinije struju mogli da plaćaju i češki potrošači.

„Problem je u tome što ČEZ ima konzervativnu strategiju kada pre svega za domaćinstva i najmanja preduzeća kupuje električnu energiju godinu dana unapred. Znači mi sada vidimo prošlogodišnje cene“, kazala je češkom javnom radiju Radiožurnal analitičarka Jana Klimova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari