Češka preduzeća okreću se Balkanu i uz uspešan izvoz sve više ulažu u region, pre svega u nove članice Evropske unije Rumuniju i Bugarsku, ali im je veoma privlačna i Srbija. Za primerom češkog elektroenergetskog giganta ČEZ, koji upravo u Republici Srpskoj realizuje najveće češko ulaganje u inostranstvu, vredno 1,4 milijarde evra, povele su se i češke firme iz drugih grana.

Češka preduzeća okreću se Balkanu i uz uspešan izvoz sve više ulažu u region, pre svega u nove članice Evropske unije Rumuniju i Bugarsku, ali im je veoma privlačna i Srbija. Za primerom češkog elektroenergetskog giganta ČEZ, koji upravo u Republici Srpskoj realizuje najveće češko ulaganje u inostranstvu, vredno 1,4 milijarde evra, povele su se i češke firme iz drugih grana. Najveća fabrika automobila Škoda, najveći proizvođač lekova Zentiva, prehrambena industrija Hame i vodeći evropski proizvođač pića od voćnih destilata Rudolf Jelinek, posle Bugarske i Rumunije, počinju da sprovode ambiciozne planove i u Srbiji. „ČEZ na Balkanu namerava da investira čak tri milijarde evra i veoma smo zainteresovani za izgradnju termoelektrane i eksploataciju mrkog uglja u Srbiji, potvrdio je za češki list Pravo portparol ČEZ Ladislav Kšiž.
ČEZ je dobijanjem posla modernizacije stare termoelektrane Gacko i obližnjeg rudnika uglja i izgradnje novog bloka, prema najavama direktora Elektroprivrede RS Pantelije Dakića, otvorilo vrata i za planiranu izgradnju hidroelektrana u RS.
Povećani nagli interes čeških preduzeća za Balkan ovdašnje Ministarstvo industrije i trgovine tumači izrazitim poboljšanjem poslovnog okruženja, za koje je u balkanskim zemljama najveća motivacija bila perspektiva ulaska u EU. „Perspektiva ulaska u Uniju bila je jak podsticaj da se ubrzaju ekonomske reforme, sa prilivom stranih ulaganja pozitivno se promenio kvalitet proizvodnje, radne navike i produktivnost rada, poboljšan je sistem kontrole kvaliteta i poslovne kulture u preduzećima u celini“, kazao je portparol češkog ministarstva Tomaš Bartovski.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari