Cifra od 2,7 milijardi evra nerealna i preterana 1Foto: Fonet

Nevericu da je u infrastrukturne projekte u niškom regionu dosad uloženo čak 2,7 milijardi evra, kako tvrdi Ministarstvo građevinarstva, ne izražava samo predsednik Srbije Aleksandar Vučić već slično mišljenje deli i domaća stručna javnost.

Naime, prvo je predsednik Vučić prilikom otvaranja fabrike Leoni, u govoru koji je čitao, naveo da je „2,7 milijardi evra uloženo u putnu i saobraćajnu, železničku infrastrukturu u Nišu, niškom okrugu“, i potom je, nakon što je nastavio da čita, zastao i vratio se na tu cifru. „Ko li mi je napisao ovih 2,7 milijardi, malo je preterano“, konstatovao je Vučić. Međutim, u svom jučerašnjem obraćanju resorna ministarka Zorana Mihajlović je bila decidna da je podatak koji je Ministarstvo građevinarstva dostavilo za potrebe Vučićevog govora autentičan i tačan. Ona je izjavila da je 2,7 milijardi evra uloženo u istočni i južni krak Koridora 10 na tom području, deonicu Niš – Pločnik, prugu i gasovod Niš – Dimitrovgrad, prugu Niš – Brestovac, kao i u rekonstrukciju puteva i projekte koji tek treba da budu realizovani.

Arhitekta Mahmud Bušatlija za Danas ističe da suma od 2,7 milijardi evra ulaganja u infrastrukturu ne predstavlja naročito obimno ulaganje ali svejedno izražava sumnju da je baš tolika količina novca utrošena za izgradnju infrastrukture niškom regionu.

– Poenta je u tome da je u tom delu Srbije kada je reč o infrastrukturi uglavnom rađeno na Koridoru 10. Kada je reč o gasovodu i železničkoj infrastrukturi, nije puno urađeno i samim tim nije utrošen veliki novac. Kad se to uzme u obzir, teško je poverovati u cifru od 2,7 milijardi evra ulaganja u infrastrukturu o kojoj govori ministarka Mihajlović. Sasvim je izvesno da je ona govoreći o ulaganjima u infrastrukturu niškog okruga dodala i sredstva koja su bila izdvojena pre dolaska Srpske napredne stranke na vlast a to je verovatno zbog toga što je i ona u tom periodu u jednom trenutku bila u rukovodećim strukturama. Verovatno je ministarka pomislila da je zbog te činjenice sasvim ispravno da spaja podatke o ulaganjima iz dve različite epohe. Takođe, evidentno je da je u uložena sredstva uračunat i novac predviđen za projekte koji tek treba da se realizuju. Čak i da su predviđena sredstva nekom u te svrhe već dodeljena, ostaje činjenica da projekat nije završen, odnosno da posao nije obavljen – ističe naš sagovornik.

On dodaje da je iskazana suma nerealna te da se od nje ogradio i predsednik Vučić u svom govoru.

– Sasvim je jasno da je podatak pripremljen za dobijanje jeftinih političkih poena. Vučić je izrazio sumnju u tvrdnje Ministarstva građevinarstva a ovo podsetio bih nije prvi put da on i Zorana Mihajlović imaju oprečne podatke o realizaciji određenih poslova – navodi Bušatlija.

Goran Rodić, potpredsednik Građevinske komore Srbije, takođe smatra da među projektima koji su realizovani u niškom regionu ima i onih koji su urađeni pre 2012. odnosno dolaska SNS kojoj pripada Zorana Mihajlović na vlast ali i da je dosta toga urađeno u proteklih pet i po do šest godina.

– U tom periodu je završeno dosta radova na Koridoru 10, mada treba naglasiti da je za dobar deo tih poslova izvođenje ugovoreno za vreme vladavine prošle vlasti. Od projekata koje tek treba realizovati svakako je najvažniji put Niš – Merdare, ali i u ovom slučaju treba naglasiti da je reč o projektu koji je odavno osmišljen. Ako je cifra koju je izrekla ministarka Mihajlović zaista i tačna, onda je pravo pitanje koje treba postaviti koliko su od tog velikog posla zaradile domaće firme a koliko strani izvođači. Sasvim je jasno da su strane kompanije inkasirale znatna sredstva kao nosioci posla dok je domaća građevinska operativa radeći podizvođačke poslove pokupila samo mrvice – ističe Rodić.

U Ministarstvu građevinarstva za Danas pak pojašnjavaju da su u cifri od 2,7 milijardi evra o kojoj je govorila ministarka Mihajlović sadržana ne samo sredstva koja su već uložena u gradnju infrastrukture u niškom regionu već i novac namenjen za izgradnju planiranih projekata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari