Solidarna zanatska zadruga „Ćilim“ u selu Požega, nedaleko od Novog Pazara, počela je da radi pre gotovo dva meseca. U njoj je posao našlo 10 žena iz tzv. teško zapošljivih kategorija i lošeg materijalnog stanja.

Ova specifična zadruga nastala je kao rezultat projekta „Jačanje učešća žena i marginalizovanih grupa u kreiranju lokalnih politika“, koji je finansirala Evropska unija, a realizovao Sandžački odbor za zaštitu ljudskih prava i sloboda. Ova novopazarska nevladina organizacija pružila je kompletnu logističku podršku realizaciji projekta – od inicijative do registracije. Sada pomaže da Zadruga bude tržišno održiva, uspostavljajući kontakte sa donatorima spremnim da učestvuju u opremanju prostora i obezbeđivanju tržišta za prodaju prvih proizvoda.

Turska agencija za razvoj – TIKA kupila je deset razboja, obezbedila repromaterijal za prve proizvode i prostorije za rad koje će plaćati narednih šest meseci. Ovaj donator otkupiće i kompletnu prvu proizvodnju sa tradicionalnim motivima iz ovog kraja. Primer turskog donatora sledio je i jedan privatni preduzetnik iz Novog Pazara, koji želi da ostane anoniman, i koji je, sa 1.200 evra, pomogao kupovinu 125 kilograma najkvalitetnijeg prediva.

– Zadrugarke sada tkaju radove sa tradicionalnim motivima iz ovog kraja samo po porudžbini. Očekujemo da će zahvaljujući kvalitetnoj izradi njihove rukotvorine pronaći put do tržišta i da će ovaj posao biti isplativ za sve članice Solidarne zadruge, koje na taj način obezbeđuju egzistenciju za sebe i svoje porodice – kaže Semiha Kačar, predsednica Sandžačkog odbora za ljudska prava.

Ona, takođe, ističe da su i žene iz drugih ruralnih delova novopazarske opštine zainteresovane da postanu pridružene članice zadruge i da se sa svojim rukotvorinama pojave na tržištu. Na razbojima u „Ćilimu“ moglo bi da bude angažovano još desetak žena, ali za to je neophodna nabavka nove opreme, pre svega, kada za pretpranje i pranje vune i preslice. Reč je o investiciji vrednoj desetak hiljada evra. Nabavkom te opreme smanjili bi se troškovi proizvodnje gotovog proizvoda, jer bi se umesto kupovine skupog repromaterijala (prediva) koristili domaći resursi. Zadrugarke bi sirovu vunu za predivo kupovale od pešterskih stočara, koji je sada bacaju i pale. Kupovanjem ove opreme bilo bi otvoreno još najmanje pet novih radnih mesta.

Zbog toga Sandžački odbor, pod pokroviteljstvom fondacije Trag, organizuje donatorsku večeru i aukcijsku prodaju proizvoda iz zadruge „Ćilim“. Pozvani su predstavnici lokalnih samouprava Novog Pazara, Sjenice i Tutina, turističkih organizacija iz ove tri opštine i privrednici sa ovog područja. Prikupljena sredstva biće uložena u kupovinu nove opreme neophodne za osamostaljivanje i proširenje proizvodnje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari