Finska danas beleži najveću potrošnju energije, i to po najnižoj ceni, u Evropskoj Uniji. To je postalo moguće zahvaljujući velikoj efikasnosti ostvarenoj u proizvodnji toplotne i električne energije – ističe u razgovoru za Danas Santu Halkonen, izvršni direktor Klintek Finlend (CF). Reč je o organizacija koja okuplja 2.000 finskih kompanija koje se bave čistim tehnologijama.

Među njima je i 100 najuspešnijih kompanija koje pokrivaju 20 odsto izvoza Finske iz te oblasti i ostvaruju godišnji prihod od oko 20 milijardi evra. CF(http://www.cleantechfinland.com/) je mreža vrhunskih eksperata, ali je istovremeno i vodeći finski brend.

– CF dijagnostifikuje probleme i nudi rešenja, uključujući i ekonomsku isplativost, u oblasti energetske efikasnosti, očuvanja i/ili poboljšanja prirodnog okruženja, obnovljivih izvora energije i čistih tehnologija. Zanimljivo je, takođe, da CF primenjuje nou-hau na brojna tržišta, od Nemačke, koja je naš najveći partner, do Indije i Kine. Sarađujemo sa vladama i lokalnim samoupravama na svim kontinentima – kaže Halkonen.

Zahvaljujući razvoju Nokije i IT sektora, Finska je tokom poslednjih 20 godina mnogo napredovala. Lidersku poziciju sada preuzimaju kompanije koje se bave čistim tehnologijama. Drugim rečima, Klintek je danas ono što je ranije bio haj-tek.

– Mi, zapravo, popravljamo svet. Finski eksperti koji su deo ove mreže nude rešenja za razne oblasti. Finska, već decenijama unazad, ulaže u istraživanja i razvoj, a Klintek će biti motor finske ekonomije. Tome u prilog govore brojna istraživanja. U svim segmentima imamo dobre kompanije, ali su generalno raspoređene u dve velike oblasti – energetsku efikasnost i bioenergiju. Bioenergija je druga ključna reč kod nas, pošto je 75 odsto Finske pod šumama – komentariše Halkonen.

Pola godišnjeg obrta finskih kompanija koje se bave čistim tehnologijama dolazi od energetske efikasnosti, naročito u industriji. Santu Hulkonen smatra da u tom delu Klintek Finlend najviše može da ponudi Srbiji, uključujući i čiste i efikasne procese u industriji.

– Srbija, kao i Finska, ima industriju, ali ne i značajnije sopstvene izvore energije. Bar ne one tradicionalne izvore. Obnovljivi izvori energije su najznačajniji naši resursi danas. To se najpre odnosi na biomasu i energiju dobijenu iz vetra. Važan deo energetske efikasnosti su smart grid mreže, decentralizovani dinamični sistemi snabdevanja energijom. U zavisnosti od kapaciteta u nekoj oblasti, takvim mrežama je povezano više nezavisnih izvora u jedan sistem – objašnjava Halkonen.

Finska danas ima veoma efikasnu administraciju, na kojoj joj mogu pozavideti i države razvijenije od Srbije. Glavni razlog za stvaranje efikasne administracije bilo je otvaranje tržišta u energetskom sektoru od 1995. To je ubrzalo razvoj. Klintek Finlend je pokrenuo i digitalni program preko kojeg bilo ko može da se obrati stručnjacima iz brojnih oblasti. Na internet adresi Solved.fi vodeći finski stručnjaci analiziraju probleme holistički i predlažu rešenja.

 

Najbolji nou-hau

Činjenica je da ostvarujemo veliku efikasnost u proizvodnji toplotne i električne energije i to je najbolji nou-hou koji možemo da ponudimo Srbiji. Finski sistem daljinskog grejanja najefikasniji je u Evropi, pri čemu je kompanija Helsinki energija najbolji primer. Ovaj sistem proizvodnje električne i toplotne energije je integrisan u različitim industrijama, koje koriste dosta struje. One imaju vlastite kombinovane toplane i elektrane, koje su povezane sa opštinama. U tom sistemu, kompanije i lokalne samouprave rade ruku pod ruku. Privatni i javni sektor dobro sarađuju i upućeni su jedni na druge – ističe Halkonen.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari