Čistka Obradovićevih kadrova? 1Foto: FoNet/EPS

Informacije da su pojedini direktori EPS Snabdevanja učestvovali u malverzacijama zbog kojih je to preduzeće gubilo poslove na tenderima su najverovatnije tačne.

Međutim aktuelno rukovodstvo je to iskoristilo za obračun sa svim kadrovima postavljenim u vreme kada je na čelu kompanije bio smenjeni direktor Aleksandar Obradović, saznaje Danas.

Kako tvrdi naš izvor u EPS-u, apsolutno je netačno i „naduvano“ da je čak 15 direktora bilo uključeno u sabotažu kojom je to preduzeće gubilo poslove na račun određenih privatnih firmi kada je reč o snabdevanju velikih potrošača.

– U tu zakulisnu priču uperenu protiv poslovnih interesa EPS-a je najverovatnije bilo uključeno nekoliko funkcionera, ali nikako 15. To odgovorno tvrdim. Malverzacija je po svemu sudeći bilo i u to su uključeni neki direktori koji su postavljeni u vreme kada je generalni direktor EPS-a bio Aleksandar Obradović. Međutim, aktuelno rukovodstvo je odlučilo da to iskoristi kako bi smenilo i druge kadrove koje je postavio Obradović a koji sa tom malverzacijom nemaju nikakve veze. Tako da se sa pravom može reći da je to „čistka“ Obradovićevih kadrova koju sprovodi aktuelno rukovodstvo koje uživa bezrezervnu podršku premijera Aleksandra Vučića – kaže naš izvor koji je želeo da ostane anoniman.

Podsećanja radi, ovih dana se u nekim medijima moglo pročitati da je Elektroprivreda Srbije „opljačkana za više desetina miliona evra, zbog čega je smenjeno više od 15 rukovodilaca EPS Snabdevanja, a na pomolu su i krivični postupci“. Navodno je poslovodstvo EPS Snabdevanja „uvećavalo indeks za proračun struje za velike i državne kupce, dodajući još dva broja iza decimala definisanog iznosa, čime je EPS gubio mnogobrojne poslove na tenderima, jer je struja bila skuplja nego kod drugih ponuđača, a pre svega kod jedne privatne firme koja je dobijala poslove“. Prema tim navodima EPS je u ovoj godini izgubio čak 1.500 mernih mesta i blizu 300 velikih i državnih kupaca. Ti kupci su uglavnom završili kod privatne firme „Proenerdži BGD“, ćerke firme „Proenerdži Hrvatska“, čija je matična kuća „Ezpada“ iz Češke.

Juče smo kontaktirali EPS da bismo proverili da li su navodi o smenjivanju direktora i podnošenju krivičnih prijava tačni, ali do zaključenja ovog izdanja Danasa nismo dobili odgovor.

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će danas dobiti više informacija o tome šta se dešava u Elektroprivredi Srbije, povodom tvrdnji o malverzacijama u u tom preduzeću.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari