CLS: Šapić blefirao sa pozivom kandidata da se prijave za direktora Apoteka Beograd 1foto (BETAPHOTO/MILAN ILIĆ)

Direktor Centra za lokalnu samoupravu (CLS) Nikola Jovanović izjavio je danas da su od dolaska Aleksandra Šapića na funkciju gradonačelnika Beograda, raspisana samo tri konkursa za izbor direktora komunalnih preduzeća i gradskih sekretara, „uprkos zakonskoj obavezi da se za ta mesta organizuje transparentan proces“.

Kako je Jovanović naveo u pisanoj izjavi, taj nedostatak transparentnosti u radu gradske uprave izaziva zabrinutost, „jer je očigledno da se zakon kontinuirano ignoriše, a odluke se donose u krugu politički podobnih pojedinaca“.

Ocenio je i da je Šapić bio neiskren kada je javno pozvao osobe koje nisu deo vladajuće koalicije da se prijave za buduće konkurse, posebno za mesto direktora Apotekarskih ustanova Beograd.

Dodao je da se taj poziv ispostavio kao „blef“, budući da su realne šanse za imenovanje stručnjaka izvan političke sfere – minimalne.

„Posebno je žalosno što je gradonačelnik Beograda zanemario stručnjake kao što su Branimir Kuzmanović i Vladimir Kovačević, uprkos činjenici da Kovačević ima višedecenijsko iskustvo u farmaceutskoj industriji,“ rekao je Jovanović.

Kako je naveo, taj pristup ne samo da ugrožava profesionalizaciju javnih preduzeća, već i podriva poverenje građana u rad gradske uprave.

„Centar za lokalnu samoupravu nastavlja da insistira na strogom poštovanju zakona, otvorenom i fer konkursu za sve ključne funkcije u gradskoj upravi, kao i na depolitizaciji i profesionalizaciji gradskog aparata. Transparentnost i odgovornost prema građanima moraju biti temeljni principi svakog grada, a Beograd ne sme biti izuzetak“, rekao je Jovanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari