Crni kurs kao omča oko vrata 1Foto: TV Šabac

Prošlu grejnu sezonu sa jednom od najhladnijih zima, šabačka „Toplana“ uspešno je prebrodila i zabeležila uspešno finansijsko poslovanje.

Iako je najefikasnija od svih srpskih toplana, sa korisnim dejstvom na kotlovima od 93 odsto, a na mreži od 91 odsto, što je iznad evropskog proseka, sa najjeftinijim grejanjem u Srbiji, izuzev tamo gde se koristi toplotna energija termoelektrana, JKP „Toplanu“ već godinama muči stari dug napravljen devedesetih godina.

Naime, kako je objasnio direktor JKP „Toplana“ Aleksandar Prodanović, obaveze prema „Srbijagasu“ nastale su devedesetih godina. Ova monopolska firma fakturisala je cenu gasa po crnom, uličnom kursu. Sud je ipak presudio da Toplana treba da plati račun po tom crnom kursu, iako se u svim ozbiljnim državama, a i danas u Srbiji plaća po zvaničnom kursu Narodne banke. Ta presuda je izvršena 2013. godine i tada je blokiran račun Toplane.

Na razne načine JKP Toplana ipak uspešno posluje, pa su prethodni direktori vršili reprograme sa Srbijagasom, gde je zatezna kamata 12 odsto. Pokazalo se da je isplativije uzeti kredit od poslovnih banaka sa 3,5 odsto kamate, i na taj način servisirati drastične obaveze prema Srbijagasu.

Uz to, i to ne samo šabačka Toplana, žali se na monopolski položaj Srbijagasa, jer računi stižu bez obzira što toplane naplaćuju svoju uslugu od građana sa mesec dana od izvršene usluge grejanja. Šabačka Toplana je zbog toga podigla kredit i na taj način avansira građane. Do sada je poslovanje JP Srbijagasa uglavnom zavijeno u oblandu monopola i državne tajne, sa visokim zaradama. U primeru šabačke Toplane, sa veoma dobrim poslovnim rezultatima. jer sa nešto manje od 100 megavata greje više od osam hiljada stanova i većinu poslovnog prostora u Šapcu, uveliko zavise od Srbijagasa, koji je tu praktično samo distributer.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari