"Crnotravci" iz Kine 1

U okviru prve faze međunarodnog kreditnog aranžmana s Narodnom Republikom Kinom, u Termoelektrani „Kostolac B“ izgrađen je sistem za odsumporavanje dimnih gasova s novim dimnjakom, izveštava izvor EPS Energija.

Trenutno se privode kraju radovi na ovom projektu, a saradnju s kineskim partnerima karakterisao je visok nivo profesionalnosti. Radovi su obavljani u kontinuitetu, 24 časa dnevno, uz stalnu kontrolu u ekstremnim vremenskim uslovima, od minus 10 stepeni Celzijusa, pa do ekstremnih vrućina. Borko Kamberović, zadužen za stručni nadzor na izgradnji sistema za odsumpravanje u TE „Kostolac B“, naglašava da je bio pravi građevinski izazov učestvovati u ovom projektu.

– Srećan sam i ponosan što sam bio deo ovako izuzetnog i kompleksnog građevinskog poduhvata i što sam imao priliku da budem na čelu građevinskog tima u ime EPS-a, odnosno ogranka „TE-KO Kostolac“. Izgradnja ovog značajnog objekta predstavljala je svojevrstan inženjerski izazov, kroz delikatne faze izgradnje, rekao je Kamberović.

Bila je potrebna puna mobilnost svih učesnika. To je sve iziskivalo konstantnu kontrolu, kako stručnu tako i bezbednosnu, zbog specifičnih uslova izvođenja, kao i maksimalnu operativnost, sagledavanje svih potencijalnih rizika i iznalaženje optimalnih rešenja. Položaj dimnjaka na lokaciji određen je na osnovu funkcionalnih i tehnoloških zahteva celokupnog sistema. Visina mu je 177 metara. Sastoji se iz spoljašnjeg betonskog armiranog plašta i unutrašnjih čeličnih dimovodnih kanala koji izlaze tri metra iznad gornje kote betona, tako da je ukupna visina dimnjaka 180 metara. Dimnjak je u osnovi kružnog preseka, sa promenljivim prečnikom i promenljivom debljinom armirno-betonskog zida. Spoljni prečnik dimnjaka na koti 0 je 25,2 metra i linearno se smanjuje do kote 90 metara, gde iznosi 17,7 metara i konstantan je do samog vrha. Debljina zida dimnjaka se menja, linearno od 70 centimetara na koti 0 do 35 centimetara na koti 177 metara. U sastavu dimnjaka nalazi se 246 šipova, raspoređenih u šest koncentričnih krugova.

Nastavljanje armature urađeno je spojnicama umesto klasičnim preklapanjem ili zavarivanjem, što predstavlja inovativan metod u našoj zemlji. Reč je o novoj tehnologiji, čija primena predstavlja svojevrstan poduhvat. Petar Franeta, odgovorni izvođač radova u ime kompanije CMEK, a predstavlja firmu „Cgroup“, pojašnjava da je izgradnja dimnjaka trajala oko godinu dana.

– Tokom samog izvođenja radova nailazili smo na razne specifičnosti koje smo morali da rešavamo u hodu. Kompanija CMEK, zajedno sa kompanijom „Cgroup“, to je na vrlo profesionalan način izvela, uz podršku i kontrolu ljudi iz EPS-a i ogranka „TE-KO Kostolac“, objasnio je Franeta.
Izgradnja betonskog plašta i uopšte betonskog dela, kao i čeličnih cevi bila je poverena kineskim partnerima, dok su manje radove, poput farbanja dimnjaka i njegovog sređivanja, radile domaće kompanije. On kaže da korporacija CMEK ima veoma posvećene i kvalitetne inženjere koji su upoznati sa svakim segmentom posla i svakom operacijom na izgradnji dimnjaka.

– Pre početka same gradnje inženjeri su vrlo brižljivo i detaljno proučili dokumentaciju i mnogo toga su naši inženjeri mogli da vide i nauče od njih, pošto je reč o kompaniji koja je dosad uradila više od 1.000 dimnjaka u svetu “ rekao je Franeta. Naša uloga je takođe bila da kineske partnere upoznamo s našim zakonima i da im što više približimo same procedure poštovanja tih zakona i standarda. Oni su to vrlo brzo usvojili i prilagodili se datim okolnostima.
Kamberović kaže i da su članovi građevinskog tima, koji su činile kolege iz „TE-KO Kostolac“ i kolege iz „Energoprojekta“, savetima i iskustvom pomagali da se posao privede kraju. Velike zasluge pripadaju i članovima operativnog tima koji je formiran da bi pratio radove, kao i svim rukovodiocima i kineskim partnerima i njihovim odgovornim inženjerima.

Za dimnjak 10.500 kubika betona

O ozbiljnosti i obilnosti ovog projekta svedoče brojke: 10.500 kubika betona ukupno ugrađeno u dimnjak, 1.500 kubika u šipove, 3.500 kubika u temeljnu ploču i 5.500 kubika u zid dimnjaka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari