Hrvatska: Pronađeni crvi u bajaderi, proizvođač krivi trgovca 1Foto: EPA/ANTONIO BAT

U bajaderi kupljenoj prošle nedelje u koprivničkom Interšparu otkriveni su crvi, prenosi danas hrvatski portal Indeks.

Slična situacija dogodila se s bajaderom kupljenom na istom mestu u januaru, a zatim ponovo krajem juna.

„U fabrički upakovanoj ambalaži popularne poslastice, s urednim rokom trajanja (do 2. januara 2025), izmilili su debeli, beli crvi!“, objavilo je na Fejsbuku potrošačko udruženje „Halo, inspektore“, dodajući da su crvi koji su se pojavili početkom zime bili smeđi i duguljasti, dok su ovi sada debeli, beli i prilično tromi.

Iz Kraša su brzo reagovali, naglašavajući da su mnogi njihovi proizvodi osetljivi na uslove skladištenja.

„Kod bajadere postoji mogućnost zagađenja ‘infestacijom’ zbog neprikladnog skladištenja. Razvoj larve moljca zahteva 21 dan. Moljac može da prođe kroz ambalažu ako su uslovi skladištenja neprimereni ili ako se proizvod drži blizu brašnastih materijala“, istakli su.

Podaci o razvoju larve moljca potkrepljeni su studijom Agronomskog fakulteta u Zagrebu, čime su iz Kraša potvrdili da takav proizvod nije mogao da dođe iz njihove proizvodnje.

„Nažalost, ne možemo u potpunosti da kontrolišemo uslove na tržištu“, dodali su.

Iz „Halo, inspektore“ napominju da još čekaju odgovor Špara.

Stručnjaci su takođe ukazali na to da se kao uzrok pojave crva često spominje sirovina, konkretno „lešnik koji nije bio dovoljno termički obrađen da bi se uništila jajašca crvića“.

„Nije dobro da se ‘lopta’ ko je kriv prebacuje između proizvođača i trgovačkog lanca jer se na taj način neće rešiti problem“, tvrdi stručnjak za sigurnost i kvalite hrane Marijan Katalenić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari