Milisavu Čutoviću, vlasniku firme MB konsalting, i direktoru tog preduzeća Urošu Neškoviću Apelacioni sud u Beogradu juče je na zahtev tužilaštva produžio pritvor još za 30 dana. Čutović, koji je poznat i kao kreator programa Čigota, nalazi se u pritvoru još od novembra, a Danas u tužilaštvu nije mogao da dobije informaciju da li je izvesno da će istraga rezultirati podizanjem optužnice.

 Ono što je, međutim, poznato, jeste da se vodi obimna istraga o Čutovićevim poslovima koji su se odvijali i preko MB Konsaltinga, koji se, inače, od oktobra nalazi u stečaju i preko druge dve ćerka-firme. Čak i oni koji se sa sumnjivim poslovima često susreću, nezvanično su osumnjičene nazvali „maherima“. Razlog nisu samo prevareni kupci stanova u Ulici vojvode Stepe 331 u Beogradu, od kojih su neki prodati i više puta, zbog čega su, u prvom momentu Čutović i njegov direktor Nešković uhapšeni. Razlog da se od novembra meseca u više navrata produžava pritvor su i sumnjive transakcije koje su se odvijale preko njegovih firmi MB konsalting invest i Prva nova banja, pa se spekuliše da je istraga proširena, a da će najverovatnije biti dopunjena i finansijskom ekspertizom.

Za sada najviše podataka ipak ima o poslovanju matičnog preduzeća, jer se ono nalazi u stečaju, tako da su poverioci i prijavili svoja potraživanja. Spisak još nije konačan, jer se, prema rečima stečajne upravnice Vesne Mitrić, sređuju i poslednje nerešene prijave kako bi konačna verzija izveštaja bila poznata na sledećem ročištu, za koje još nije određen datum. Međutim, kako Danas saznaje, od ukupno 270 prijavljenih do sada je priznato 204, a među njima su i potraživanja članova porodice Čutović i Nešković.

Iznos koji bi trebalo da se naplati u ovom postupku do sada je dostigao neverovatnih 1,57 milijardi dinara, ili više od 15 miliona evra! Među najvećim poveriocima su Fond za razvoj i tri banke – Pireus, Kredi i Inteza, koji zajedno potražuju više od 838 miliona dinara. Ta potraživanja su, u zvaničnoj verziji, obezbeđena hipotekama, ali da ni to neće biti lako da se naplati, potvrđuju podaci do kojih je naš list došao. Naime, MB konsalting je posedovao donedavno tri parcele u opštini Mionica, od kojih je jedna od 1,5 hektara samo njiva, dok je na ostale dve započeta gradnja sportsko-turističkog kompleksa. Iako je u više navrata dobijao kredite za taj projekat, do sada je izgrađen samo deo sa otvorenim bazenima i Sportsko-turistički centar od 1.600 kvadrata. Od samo jedne banke MB konsalting dobio je tokom 2008. i 2009. kredit najpre od 2,5 miliona evra, a potom i proširio na ukupno četiri miliona. Za obezbeđenje stavio je hipoteku na sportsko-turistički centar koji je tada bio tek u izgradnji, a za dopunu kredita na njivu i na drugu parcelu od 40 ari, gde se nalazili dečji bazen, objekat za maser tretmane i saune, a na spisku su još i zidani roštilj i toalet. Ubrzo i od londonske centrale iste banke dobija nova četiri miliona evra pozajmice, a hipoteka se tada stavlja na isti, samo sada izgrađeni objekat.

Spekuliše se, uz to, da je i kod izgradnje tog još uvek nedovršenog kompleksa, kao i kod stanova u Vojvode Stepe, Čutović uzimao novac na ruke, često i od svojih prijatelja ili poznanika, obećavajući im apartmane u Banji Vrujci, koji su takođe bili deo projekta. Ne zna se koliko je oštećenih u toj kombinaciji, jer ona nije predmet stečajnog postupka, ali se pretpostavlja da jeste u sferi istrage koju vodi tužilaštvo. Ona, inače, sporo napreduje, a jedan od razloga je to što je Čutović poslove obavljao preko još dva preduzeća, MB Konsalting investa, koje je bilo u vlasništvu njegovog sina Stevana, i Prve nove banje. U oktobru prošle godine samo je MB Konsalting otišao u stečaj, dok su ostale dve ćerka-firme nastavile nesmetano da rade sve do hapšenja vlasnika.

Ipak, ni stečajni postupak neće lako da razmrsi tokove novca niti će oštećeni moći da računaju na potpunu nadoknadu uloženog, a čini se i da nove „kombinacije“ mogu dodatno da otežaju njihov položaj. Jedna od tih je obelodanjena na ispitnom ročištu, kada je sudija Privrednog suda u Beogradu utvrdila da Skupština i Odbor poverilaca nisu zakonito formirani, kao i da neki od članova tih tela uopšte nisu poverioci. Prema nekim informacijama do kojih je došao naš list, među onima koji su „upali“ u proceduru nalaze se Čutovićevi ljudi, pa se spekuliše da on iz zatvora pokušava da upravlja stečajem. Pretpostavlja se i da je njegov jedan od dva plana reorganizacije o kojima bi poverioci trebalo da raspravljaju kao i da se sud izjasni na sledećem ročištu.

Ostaje u porodici

Interesantno je i da je povezana firma MB konsalting invest u junu prošle godine promenila vlasnika, pa je umesto MB konsaltinga, koji ju je osnovao (i nedugo zatim otišao u stečaj) upisan Čutovićev sin Stevan. Kako se ovaj potez može tumačiti i kao izvlačenje imovine iz matičnog preduzeća, stečajna upravnica iskoristila je pravnu mogućnost da to poništi, tako da i ta firma sada ulazi u stečajnu masu. Problem je, međutim, što ona nema imovinu, već samo račun koji je u prinudnoj naplati blokirala Erste banka. Sumnja se da je najveći deo imovine prenet na treće Ćutovićevo preduzeće, „Prvu novu banju“, ali ono nije u stečaju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari