Konfederacija slobodnih sindikata odlučila je de podnese krivičnu prijavu protiv predsedavajućeg Socijalno-ekonomskog saveta Nebojše Atanackovia, jer ih mesecima nakon što su dobili potvrdu o reprezentativnosti ne poziva na sastanke SES-a.

„Predsedavajući je u obavezi da nas pozove na sastanke i uključi u rad SES-a, jer smo mi do te reprezentativnosti došli na sasvim regularan način“, kaže za Danas predsednik KSS-a Ivica Cvetanović. On tvrdi da se sa tim odugovlači jer aktuelni učesnici dijaloga imaju neke svoje ineterese. „Naš interes je da se 200.000 radnika pita, da možemo da kažemo šta mislimo o zakonu o radu, o ostalim stvarima“, napominje Cvetanović. Na pitanje kome su se žalili i da li su dobili neke odgovore Cvetanović kaže da su slali dopise, ali da od toga nije bilo ništa. Zato su odlučili da podnesu krivičnu prijavu protiv Atanackovića.

– Ne znam kako to da komentarišem. Znate kome oni treba da se žale – Snežani Lakićević u Ministarstvu rada, jer im je ona tu reprezentativnost dala – kaže za Danas Atanacković, predsednik Unije poslodavaca Srbije. On tvrdi da se tačno zna kakva je procedura za utvrđivanje reprezentativnosti, da postoje pristupnice, koje treba da se prebroje, da potom zaseda komisija.

– Oni smatraju da su dobili reprezentativnost tako što je Tadić jednom prilikom došao kod njih i rekao im da će je dobiti. Postoji zakon koji mora da se ispoštuje – napominje Atanacković. On kaže da je na poslednjem sastanku SES-a bilo reči i na tu temu, ali da je stav članica da KSS nije poštovao proceduru i da su posebno nezadovoljni sindikati.

KSS je reprezentativnost dobio 3. maja ove godine. Članice SES-a su odmah potom reagovali burno smatrajući da je KSS reprezentativnost „dobio od Tadića“ neposredno pred izbore. Savez samostalnih sindikata je čak tužio KSS zbog toga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari