Ministarstvo poljoprivrede saopštilo je da otežano planira svoje aktivnosti i sa zakašnjenjem izvršava svoje tekuće finansijske obaveze, jer stalno pristižu na naplatu novi dugovi.


U saopštenju se navodi da je Vlada Srbije, pod vođstvom Mirka Cvetkovića, izvršila „nakaradnu organizacionu racionalizaciju“ koja je proizvela otpuštanje 70 inspektora u periodu od 2010. do 2011. godine, nakon čega je znatno otežan sistem kontrole. Takođe, na osnovu uredbe Vlade Srbije iz 2008. godine o isplati sredstava nekomercijalnim gazdinstvima, Ministarstvo poljoprivrede je bilo u obavezi da isplati po 40.000 dinara poljoprivrednicima, ali se, po nalogu tadašnjeg ministra poljoprivrede Saše Dragina, isplaćivalo duplo manje, navodi se u saopštenju.

Iz tog razloga se i danas od Ministarstva prinudno naplaćuju nagomilani dugovi, uvećani za kamate, sudske troškove i advokatske usluge po donetim sudskim presudama. Tokom 2012. godine od Ministarstva je prinudno naplaćeno blizu 1,5 milijardi dinara, dok je u prethodna dva dana naplaćeno dodatnih 170 miliona dinara, navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari