Premijer Srbije Mirko Cvetković najavio je juče da će nove mere za postizanje ušteda u budžetu biti precizirane u narednih nekoliko dana i javnosti predočene krajem iduće nedelje. „Teret krize biće prebačen na zaposlene u državnim organima“, rekao je Cvetković posle otvaranja nove fabrike kompanije Metalac u Gornjem Milanovcu.

On je naglasio da će ulaganje u infrastrukturu biti nastavljeno uprkos ekonomskoj krizi, a da je izgradnja Koridora 10 imperativ i da od tog projekta Vlada neće odustati. „Vlada Srbije neprekidno radi na iznalaženju novih modela da se građani i privreda što manje opterete i da se sačuvaju radna mesta“, rekao je Cvetković.

Guverner Narodne banke Srbije Radovan Jelašić poručio je da bi sve neophodne mere za prilagođavanje budžeta trebalo da budu u primeni od 1. maja. Svaki dan kašnjenja u primeni nepopularnih odluka, kako bi se smanjila javna potrošnja, nametaće potrebu još restriktivnijih mera, rekao je Jelašićna konferenciji za novinare. On je istakao da će prihodi budžeta biti manji za 140 milijardi dinara, što je 12 odsto planiranog budžeta za ovu godinu. „Sa drastičnim smanjenjem domaće tražnje, koja je do sada bila motor privrednog rasta, jedini način zaustavljanja većeg pada privredne aktivnosti su investicije u infrastrukturu“, ukazao je Jelašići dodao da na povlačenje čeka milijarda evra ugovorenih kredita za te namene. Jelašić je naveo da bi prva tranša trebalo da se povuče sredinom maja, u vrednosti 800 miliona evra.

Jelašićje ocenio da će planirano smanjenje javne potrošnje uticati na smanjenje inflacije, tako da bi mogao da se ostvari plan da rast cena u 2009. godini bude oko osam odsto. „Ekonomska kriza još se povezuje sa inflacijom, a ona će se sigurno smanjiti novim merama koje bi trebalo da se preduzmu da bi se smanjila javna potrošnja i postigle budžetske uštede“, rekao je Jelašić. On je naveo da je rast potrošačkih cena u martu bio 0,5 odsto, čime je „pozitivno iznenađen“. „Ako su plate i penzije zamrznute i smanjena domaća tražnja, nema razloga da raste inflacija“, istakao je Jelašići dodao da očekuje da do kraja ove godine rast cena bude osam odsto, sa odstupanjem plus ili minus dva odsto. Na stabilizaciju deviznog kursa, kako je rekao, utiče smanjenje tražnje deviza usled smanjene privredne aktivnosti, kao i pad cena naftne na svetskom tržištu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari