Predsednik Vlade Srbije Mirko Cvetković izjavio je juče da je država spremna da sa 40 milijardi dinara garancija pomogne bankama da se izbore sa novim talasom ekonomske krize zbog nelikvidnosti privrede. „Očekujemo talas pritiska na banke kao posledicu nemogućnosti privrede da servisira svoje obaveze, odnosno da vraća kredite. Pojaviće se stečajni postupci gde banke neće moći da naplate svoja potraživanja“, kazao je on na Biznis forumu koji se održava na Kopaoniku.

Premijer je najavio da će 15. ili 16. marta početi pregovori sa Međunarodnim monetarnim fondom o pretvaranju postojećeg aranžmana iz predostrožnosi u „klasičan stend baj aranžman“. Tim aranžmanom će, prema rečima Cvetkovića, ranije predviđeni budžetski deficit Srbije u 2009. godini, sa 1,7 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) biti povećan za jedan ili više procentnih poena.

– Budžetski deficit će najvećim delom biti pokriven zaduživanjem države na inostranom finansijskom tržištu, zatim finansijskom pomoći Evropske unije, i prihodima od privatizacije, koji će biti znatno manji nego prethodne godine, bez obzira na prihode od 400 miliona evra ostvareno od prodaje Naftne industrije Srbije. Činjenica je, takođe, da nema razloga za strah da će novi krediti imati za posledicu prezaduženost zemlje – rekao je Cvetkovići dodao da je trenutno učesće javnog duga u bruto domaćem proizvodu oko 27 odsto.

U pregovorima sa MMF-om Vlada će, kako je dodao, tražiti da se ne smanje ulaganja u infrastruktu jer se time obebeđuju nova radna mesta i povećava tražnja za nizom proizvoda. Rečje o ulagačima u Koridor 10, Koridor 7, lokalnu i ruralnu infrastrukturu, socijalne stanove i modernizaciju javnih preduzeća. Cilj mera koje je Vlada Srbije preduzela za ublažavanje posledica ekonomske krize je, kako je naglasio, da se poveća proizvodnja i tražnja domaće robe, i za te podsticaje su iz budžeta obezbeđena sredstva u iznosu od 2,2 odsto BDP-a, što je znatno više nego u zemljama u okruženju. Cvetkovićje rekao da zbog smanjenja budžetskih prihoda usled smanjenog uvoza i po tom osnovu naplate carina i poreza na dodatu vrednost, za sada ne postoji mogućnost da se smanjenji stopa PDV-a. On je najavio novi paket mera za pomoćprivredi i građanima za prevladavanje posledica ekonomske krize, koji bi mogao biti u primeni za mesec dana.

– Srbija bi u 2009. godini trebalo da vodi ekspanzivnu fiskalnu i umereno restriktivnu monetarnu politiku, dok bi deficit budžeta trebalo povećati na tri odsto bruto domaćeg proizvoda. Osim toga, nema govora o smanjivanju plata i penzija, a u uslovima krize nema mesta ni za povećanje poreskog opterećenja. S druge strane, ima prostora za smanjenje referentne kamatne stope Narodne banke Srbije, koja trenutno iznosi 16,5 odsto – istakao je potpredsednik Vlade Srbije i ministar ekonomije Mlađan Dinkić.

Prema njegovoj oceni, Srbija neće ući u recesiju, ali će biti teško da se recesija izbegne. On je predložio da premijer Srbije pokrene regionalnu inicijativu pre zasedanja grupe G 20 i da zajedno sa državama regiona uputi zahtev da se reprogramiraju obaveze privatnog sektora.

Ministarka finasija Srbije Diana Draguntinovićizjavila je da su nominalni prihodi budžeta Srbije u prva dva meseca ove godine za pet odsto manji nego u istom periodu 2008. godine. Ona je rekla da je to smanjenje veće od planiranog pada koji je bio predviđen zbog uticaja svetske ekonomske krize, ali nije precizirala koliki su bili prihodi budžeta tokom januara i februara ove godine. Ministarka je kazala i da su rashodi budžeta tokom prva dva meseca veći nego u istom periodu prošle godine, zbog prenesenog efekta.

Uskoro slobodna trgovina s Belorusijom

Predsednik Vlade Srbije Mirko Cvetković najavio je juče da će državno-privredna delegacija Srbije krajem marta otputovati u Belorusiju da bi potpisala sporazum o slobodnoj trgovini. Premijer je kazao je da je to dogovoreno na neformalnom sastanku sa predsednikom Belorusije Aleksandrom Lukašenkom, koji se odmara na Kopaoniku. Predsednik Belorusije susreo se i sa ministrom ekonomije Mlađanom Dinkićem, koji je novinarima pre sastanka kazao da bi uskoro trebalo da bude potpisan sporazum o slobodnoj trgovini između Srbije i Belorusije, koji je usaglašen u ranijim pregovorima. Prema njegovim rečima, na taj način bi Srbija pre ulaska u Evropsku uniju postala interesantna investitorima kao zemlja privlačna za proizvodnju radi izvoza. Dinkićje najavio da će Srbija potpisati sporazume o slobodnoj trgovini i sa Turskom i sa Iranom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari