Evropski gradovi u obračunu sa iznajmljivanjem apartmana: Da li bi Beograd nakon EKSPO-a mogao da ukine stan na dan? 1Foto: Shutterstock/Dedii; Maja Marjanovic

Stan na dan kao koncept počeo je da žulja pojedine evropske metropole, koje su krenule u akciju njegovog gašenja. Međutim, sagovornici Danasa podeljenih su mišljenja da li bi ovakav scenario mogao da zadesi i Beograd.

Pojedini gradovi Evrope upustili su se u obračun sa stanovima na dan i pokušavaju da ih isključe, kako zbog borbe protiv prevelikog broja turista, tako i zbog toga što se sve više smanjuje broj stanova za iznajmljivanje, što im posledično podiže i cene, što dalje meštane tih gradova praktično istiskuje odatle.

Prema pisanju Gardijana, Barselona je najavila zabranu iznajmljivanje stanova turistima do 2028. godine.

Ovaj grad drastičnim potezom nastoji da obuzda rastuće troškove stanovanja i učini grad pogodnim za život za stanovnike.

Zvaničnici Barselone najavili su ukidanje dozvola za 10.101 stan, koji je trenutno odobren za kratkoročni zakup.

Prema nekim predviđanjima, od 2029. godine „turistički stanovi kako ih mi danas shvatamo nestaće iz grada Barselone“, preneo je Gardijan.

Pored ovog španskog grada, tim stopama su krenuli i brojni drugi poput Pariza, Beča, Porta, Amsterdama…

Uz ovakav talas u Evropi, otvara se pitanje da li takav scenario može da zadesi i Srbiju.

Međutim, kako se bliži specijalizovana izložba EKSPO 2027, čini se da će Beogradu biti potrebne sve raspoložive smeštajne jedinice da primi oko tri miliona posetilaca koji se tada očekuju.

Ovlašćeni procenitelj nekretnina Nikola Seneši za Danas navodi da bi Srbija mogla da „penzioniše“ koncept stana na dan.

Iako se ovako nešto do sada nije pominjalo od strane zvaničnika, činjenica je da u pojedinim evropskim zemljama već imamo ovakve slučajeve.

„Evropa napušta koncept stana na dan, to je koncept koji se pojavio pre nekih 30 godina, a kod nas pre nekoliko godina“, objašnjava naš sagovornik.

Seneši ukazuje da je ovaj koncept problematičan, jer remeti hotelsku industriju, ali i stambeni fond.

„Mali stanovi više nisu toliko raspoloživi za normalno iznajmljivanje, a tu je i problem što su gotovo potpuno van poreskog sistema i postoji sigurnosni rizik“, upozorava on.

Kao primer navodi to da smo u periodu oko koncerta Ramštajna imali „sigurno više hiljada neprijavljenih ljudi, za koje se nije znalo gde su“.

Međutim, on očekujem da se tek nakon specijalizovane izložbe EKSPO 2027 krene sa praćenjem ovog evropskog trenda gašenja tog koncepta.

„Poslednji u Evropi su to uradili Barselona i Lisabon, ali pre toga je to bilo i u Nemčakoj, a u Parizu su ograničene maksimalne rente, upravo da bi se stan na dan isključio. Stan na dan podiže rente svega ostalog i zato očekujem da će i kod nas da se krene u tom pravcu“, naglašava Seneši.

Većina onoga što vidimo na Bukingu (Booking) i Erbienbi-ju (Airbnb) je, prema njegovim rečima, u sivoj poreskoj zoni i sivoj zoni bezbednosti.

„Njima se teško, gotovo nikako, naplaćuje porez, pitanje je koliko su kategorizovani, a ove dve platforme i ne zahtevaju nikave uslove za to. Nema previše mogućnosti da se oni ubace u poreski sistem, tu se odliva novac, posebno, jer provizije idu i tim plaformama, a kod nas ta oblast nije regulisana“, ukazuje Seneši.

On smatra da nije realno da se ovo ubaci u poreski sistem, jer nemamo kapacitete u Poreskoj upravi da to uradi.

„Kako će država to rešavati kada postane problem, pitanje je. Ali to pitanje će morati da se rešava, a ja verujem da će to biti 2028. godine kada prođe EKSPO, pre toga nemamo uslova da ‘mutimo vodu'“, kaže Seneši.

Mi da bismo izgurali EKSPO, gde će u tri meseca da dođe oko tri miliona ljudi, prema njegovoj proceni, moramo da raspolažemo sa od 18 do 20 hiljada kvalitetnih smeštajnih kapaciteta, a trenutno imamo između sedam i sedam i po hiljada.

„Što se tiče stana na dan, tu imamo oko četiri hiljade jedinica u privatnom smeštaju, odnosno stan na dan i to najšire posmatrano, koji mogu dobrim delom da izvuku stvar“, ističe Seneši.

Dakle, kako dodaje, EKSPO će biti pokriven, jer su shvatili da nećemo imati dovoljno kapaciteta, zato što hoteli ne mogu da stignu da se naprave.

Što se tiče potencijalnog rasta cena, zbog ukidanja tog dela konkurencije, naš sagovornik smatra da do toga neće doći.

„To ne bi podiglo cene, jer ako bude potražnje sazidaće se novi hoteli i ponovo će se izjednačiti ponuda i tražnja“, predviđa Seneši.

Ipak, on dodaje da nećemo u potpunosti isključiti koncept stana na dan.

„Nijedan grad to nije uspeo, samo možemo da ih svedemo na one jedinice koje su u potpunosti oporezovane, kategorisane i bezbedne. Njih je malo, ali će one opstati“, smatra Seneši.

S druge strane, Darko Damnjanović sa sajta Apartmani u Beogradu ima drugačije mišljenje.

„Tržište izdavanja stanova na dan u Beogradu je relativno malo i nije doživelo ekspanziju kao u drugim evropskim turističkim destinacijama“, navodi on.

Damnjanović tvrdi da trenutna ponuda nije značajna pretnja hotelskoj industriji, ali da se i profil gostiju razlikuje.

„Ipak, glavni razlog za potencijalno ukidanje mogao bi biti problem sa stanarima u stambenim zgradama, kojima smeta česta promena stanara i to na dnevnom nivou“, objašnjava Damnjanović.

On navodi i da bi ukidanje zahtevalo novi zakon koji nalaže saglasnost svih stanara, ali s obzirom na to da novi zakon iz 2018. ne sadrži takvu uredbu, verovatno neće biti brzih promena u tom pravcu u budućnosti.

Naš sagovornik podseća i da stan na dan ima svoj tip gostiju.

„Stanovi na dan privlače goste različitog profila od onih koji biraju hotele, prvenstveno zbog niže cene, diskrecije, mogućnosti kratkoročnog zakupa, kao i većeg komfora za porodice“, obrazlaže Damnjanović.

Gradnja za EKSPO, prema njegovom mišljenju, neće ugroziti ovaj vid izdavanja stanova.

„Iako će EKSPO sigurno povećati turističku potražnju, s obzirom na to da Beogradu konstantno nedostaje smeštajnih kapaciteta, malo je verovatno da će gradnja novih hotela ugroziti tržište stanova na dan“, zaključuje on.

Analitičarka na tržištu nekretnina Kaća Lazarević navodi da su samo gradovi koji su „prenatrpani“ turistima do sada to radili.

„To su gradovi poput Barselone, Venecije, Beča i slično. Mi nemamo taj problem“, tvrdi ona.

Prema njenom mišljenju, mi čak imamo nedostatak stanova za izdavanje.

„Kod nas turisti dolaze u talasima i neophodno je da imamo stanove na dan, jer je to ljudima značajno povoljnije nego da plaćaju hotelski smeštaj“, objašnjava Lazarević.

Ljudi koji uzimaju stanove na dan su na to navikli, smatra ona.

Lazarević kaže da u Beogradu nema opasnosti da stanovi na dan značajno dižu cene stanova za rentanje.

„Nije za nas primenjivo da ukidamo stanove na dan, a neće ni biti u skorije vreme“, naglašava naša sagovornica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari