Da li će građani Srbije ipak letovati u Turskoj? 1Bodrum Foto: Feeimages/Michiel Verhaege

Mandatar Aleksandar Vučić, posle pokušaja državnog udara u Turskoj pozvao je građane Srbije da ne putuju u tu zemlju, jer ne može da im garantuje sigurnost.

U Turskoj situacija nije jasna, a i kada bude jasna, videćemo kako će se stvari odvijati, rekao je Vučić na konferenciji za novinare.

Na pitanje Danas da li će građani Srbije poslušati Vučića da ne putuju na odmor u Tursku, evo šta su odgovorili naši sagovornici : Rasim Ljajić , ministar trgovine, turizma i telekomunikacija, Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija, Milan Lainović iz agencije Belvi travel i Branko Krasojević konsultant za turizam.

Rasim Ljajić
ministar trgovine, turizma i telekomunikacija

Radi se o savetu a ne izričitoj zabrani, a građani sami moraju doneti odluku. Ako odluče da putuju, sami preuzimaju i odgovornost i rizik. Slično su uradile i druge zemlje, pre svih, Austrija i Hrvatska. Takođe, Vlada je, slanjem aviona, omogućila onima koji to žele da se vrate. Prema tome, urađeno je sve što je potrebno u ovakvim okolnostima.

Aleksandar Seničić
direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija

Treba biti oprezan i pametan. Naš savet je da se svi koji putuju ili koji su uplatili aranžmane posavetuju sa turističkom agencijom. Ne treba žuriti sa odlukom. Situacija je takva da su čarter letovi plaćeni, hoteli takođe. Hotelijeri u Turskoj tvrde da tamo nema problema, da sve funkcioniše normalno. U trenutnoj situaciji teško da bi putnici ukoliko otkažu putovanje dobili neki veći novac nazad. Ukoliko država donese odlučan stav o tome da ne sme da se ide, onda bi na osnovu toga agencije mogle da traže od avio prevoznika da ne naplaćuju penale. I u toj situaciji bi putnici mogli da dobiju možda veći deo novca nazad.

Milan Lainović
Belvi travel

Potpuno je nejasna situacija, ali danas ćemo tokom dana znati više o tome šta dalje. Tokom oba dana vikenda Er Srbija je letela normalno, putnici se raspituju ali nije bilo nikakvih otkaza. Jednostavno, žele i hoće da putuju. Juče je odleteo avion sa 130 putnika. U letovalištima je bilo mirno, nije bio nijedan incident od petka. Treba znati da su ta letovališta udaljena od Ankare i Istanbula i po 1.000 kilometara.

Branko Krasojević
konsultant u turizmu

Dosadašnja praksa je pokazala da su naši ljudi vrlo uporni u tome da ostvare ono što su naumili i poslednjih 25 do 30 godina vrlo smo naviknuti da živimo u vanrednim okolnostima. Veći broj će uraditi onako kako je planirao, tim pre što ne vidimo da postoji ozbiljna pretnja u turskim letovalištima, tamo do sada još nijedan strani turista nije bio ugrožen. Osim toga, prema opštim uslovima, agencije u ovim situacijama ne vraćaju novac.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari