Da li će inflacija u Hrvatskoj i naredne godine biti iznad proseka EU? 1Foto: EPA-EFE/ OLIVIER HOSLET

Rast cena struje i gasa od 10 odsto „nosi“ barem 0,5 odsto povećanja inflacije i taj smer je logičan, ali znači i veće izglede da inflacija u Hrvatskoj i dogodinee bude iznad proseka Evropske unije, piše danas portal Poslovni.hr.

Uz nastavak mera za zaštitu standarda najranjivijih kategorija građana sedmi paket mera Vlade donosi postepeno smanjenje subvencija za energente, a najnoviji paket u težak je 248 miliona evra ili upola manje od prolećnog.

Mere su, prema analizi portala Poslovni.hr, kalibrirane tako da troškovi tih energenata ne budu povećani više od 10 odsto, i to ne odjednom već u dva koraka – u nevembru i januaru.

Iz Vlade su već ranije najavili da će podršku napuštati postepeno i balansirajući socijalne i ekonomske prioritete, a na njihovo ukidanje više od godinu dana pozivaju i iz Evropske komisije.

Inflacija se polako vraća ciljanom nivou – u evrozoni je trenutno na 2,2 %, dok se u Hrvatskoj, prema istom indeksu (HICP), spustila na 3 posto, a prema domaćem na 1,8 odsto.

Stoga u Hrvatskoj privrednoj komiri (HGK), kao i u Hrvatskom udruženju poslodavaca, podržavaju Vladin plan, tim pre što u režimu redukovanih podrški za energente do kraja prvog kvartala 2025. ostaju i mali preduzetnici.

Ministar finansija Marko Primorac na pitanje očekuje li da će se povećanje cena energenata, nakon što su više od dve godine “na ledu”, preliti na inflaciju, rekao je da to ne očekuje. Primorac je podsetio da su veliki potrošači energije, velika i srednja preduzeća, već oko godinu i po na tržišnim cenama, izvan podrške države.

Ipak, mimo pitanja “prelivanja” na druge cene izvesno je da će poskupljenje energenata domaćinstvima – makar ne u jednom koraku, direktno uticati na rast cena komponente Stanovanje, voda, električna energija i gas, koja u mesečnoj potrošačkoj korpi za proračun inflacije u Hrvatskoj ima ponder od 17 odsto odsto.

Teško je reći koliko tačno procenata u tome otpada upravo na režijske troškove koji odskora poskupljuju, ali realno je očekivati da 10-postotni rast cena tih nekoliko stavki da doprinos rastu inflacije od barem pola procentnog boda, a moguće i malo više, ocena je portala Poslovni.hr.

Sve u svemu, postepeno napuštanje subvencija je logično, ali povećava izglede da inflacija u Hrvatskoj u odnosu na evrozonu i EU i dogodine bude iznad proseka, navodi potal Poslovni.hr.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari