Da li će trenutna geopolitička situacija pomoći da se podigne ovaj gigant? 1Foto: Pixabay/Bluesnap

Boing, vazduhoplovni gigant sinonim za avione, poslednjih meseci doživljava pravi rolekoster što se tiče cena akcija. Nakon obećavajućeg rasta koji je počeo u oktobru 2023. godine i trajao sve do kraja decembra 2023. godine, čini se da se raspoloženje investitora menja, pri čemu cena akcija doživljava pad.

Pogledajmo faktore koji su uticale na ovakav razvoj situacije:

Pozitivan zamah

Druga polovina 2023. godine pružila je tračak nade za Boing. Kompanija se borila s posledicama prizemljenja aviona 737 MAX, kao i uticajem pandemije na putovanja.

Međutim, u oktobru 2023. godine došlo je do značajnog povećanja cene akcija. Ovaj porast se može pripisati sledećim okolnostima:

Povećan broj isporuka: Boing je konačno povećao proizvodnju i isporuke modela 737 MAX, ključnog pokretača prihoda, nakon rešavanja bezbednosnih problema. Avio-kompanije koje se vraćaju na normalne režime rada takođe su dovele do rasta potražnje za novim avionima.

Pozitivni izveštaji o zaradi: Finansijski učinak Boinga se poboljšao, a investitori su pozitivno reagovali na finansijske izveštaje koji su bili bolji od očekivanih. To je ulilo poverenje u sposobnost kompanije da se oporavi od izazova sa kojima se suočila.

Novi ugovori: Šuškalo se da će novi avio-prevoznik Saudijske Arabije potpisati ugovor sa Boingom za 100 novih putničkih aviona, ugovor bi bio vredan preko 30 milijardi dolara.

Ugovori o odbrani: Snažno prisustvo Boinga u sektoru odbrane obezbedilo je stabilnost. Geopolitičke tenzije na Bliskom istoku i povećana vojna ulaganja pojedinih zemalja pomogli su da se poveća poverenje investitora u ovaj segment. Ovaj segment čini oko 45 odsto prihoda kompanije.

Saznajte kako da trgujete cenom akcija Boinga uz pomoć ove 100% besplatne e-knjige

Preokret: Razlozi nedavnog pada

Uprkos pozitivnom zamahu, cena akcija je poslednjih meseci opadala, a postoji popriličan broj razloga koji bi to mogli da objasne.

Kašnjenja u isporuci koji su u vezi sa poremećajima u lancu snabdevanja i razni skandali u vezi s bezbednošću letelica nisu pomogli u održavanju trenutne cene. Nade da će potpisati veliki ugovor sa kompanijom Riyadh Air propale su kada je evropski konkurent, Airbus, ugrabio taj ugovor, koji sad vredi oko 19 milijardi dolara.

Da li će Boing prebroditi ove probleme?

Sa samo 4 nove porudžbine aviona u maju 2024. godine, može li Boing da se bori protiv Airbusa? Odgovor je očigledan, ali američki gigant ne prestaje da radi u pozadini i spreman je da finalizuje ugovor vredan dve milijarde dolara sa najvećom izraelskom avio-kompanijom.

Ni međunarodna trka u naoružanju ne prestaje, a Boing, koji je ovde glavni protagonista, to bi definitivno mogao to da iskoristi.

Sada kada ste pokupili još neke informacije o Boingu i nekim faktorima koji utiču na cenu akcija, da li ste spremni da svoje znanje podignete na viši nivo?

Saznajte kako da trgujete cenom akcija Boinga uz pomoć ove BESPLATNE e-knjige!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari