Savetnik za privredu prvog potpredsednika Vlade Aleksandra Vučića, Siniša Mali, organizovao je za danas u 14 i 30 sastanak čelnika Košarkaškog kluba Partizan sa direktorom Poreske uprave Ivanom Simičem.


U vrhu ovog sportskog društva očekuju da će rezultat susreta, koji bi trebalo da se održi u kabinetu Vučića, biti skidanje blokade sa računa kluba koju je postavila Poreska uprava zbog fiskalnog duga. Koliko su te nade utemeljene za sada nije poznato, ali čak i da budu uslišene, pitanje je koliko će to pomoći, jer je dug prema državnom budžetu samo deo ukupnog opterećenja Partizana. Naime, već dva meseca račun je blokiran za ukupan iznos od 150,5 miliona dinara, ali je zabranu korišćenja novca klubu, osim Poreske uprave, stavilo i sedam banaka. U upravi kluba, međutim, računaju da bi eventualno skidanje blokade PU, koja je u toj priči „najtvrđi orah“, pomoglo da se i banke ubede na sličan korak.

Ipak, činjenica je da se razgovor odvija u ne baš povoljnom trenutku, jer su Poreska uprava i Vlada gromoglasno promovisale da im je jedan od ciljeva nulta tolerancija za obaveze pravnih lica prema državi. Zato je, uz spekulacije da li je i Simič spreman da ugrozi svoju regionalnu reputaciju tvrdog i pravičnog poreznika, glavna dilema vezana za ulogu posrednika iz Vučićevog kabineta – pitanje koje se postavlja jeste kako će savetnik za ekonomiju, bilo da koristi autoritet prvog potpredsednika ili radi po njegovom nalogu, nakon zalaganja da se skine blokada jednom sportskom društvu, objasniti ostalim klubovima, institucijama, a posebno privrednicima da moraju da plaćaju porez?

Podsećanja radi, Duško Vujošević, trener KK Partizan, je tokom susreta sa novinarima povodom započinjanja priprema tima za novu sezonu, a koji se zbio početkom avgusta, izjavio da su „crno-beli“ zbog neplaćenih poreza i duga sa kamatom u minusu od 1,4 miliona evra. Poznat je kao sportski stručnjak „bez dlake na jeziku“

Vujošević je tada naglasio da iako je Partizan javnim oglašavanjem pokušao da skrene pažnju da je reč o „državnom problemu“, aludirajući time na vrhunske rezultate koje Partizan postiže u srpskoj, regionalnoj i evropskoj košarci, ništa nije urađeno. On je situaciju u Partizanu uporedio sa onom u košarkaškom klubu Crvena zvezda, za koju je naveo da je „imala unapred pripremljen plan reorganizacije. „Ne bunim se što je to tako urađeno u Zvezdi, pokušavam da napravim paralelu i želim da imamo jednak tretman“, rekao je on.

Kvalifikujući situaciju u klubu kao veoma ozbiljnu, Vujošević je izjavio da „ klubu jedino može da pomogne potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić. Vujošević je naime mišljenja da bi neravnopravan položaj u rešavanju problema dugovanja mogao da dovede do inferiornog položaja Partizana u odnosu na svog „večitog rivala“ Crvenu zvezdu. Uz konstataciju da Vučić navija za Zvezdu, Vujošević je naglasio da se „zna ko ima apsolutnu i najveću moć, to je Aleksandar Vučić, on je zaslužan za sve dobre i loše stvari u ovoj zemlji“ i dodao „mislim da je Partizan ušao u ovakvu situaciju jer je on imao prečih problema“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari