vestacka inteligencijailustracija Foto: EPA-EFE/JENS SCHLUETER

Usled brzog napretka veštačke inteligencije, nove generacije će raditi 3,5 dana, a životni vek će biti produžen na 100 godina, izjavio je nedavno Džejmi Dajmon, generalni direktor američke banke JP Morgan Čejs.

Da li će i u Srbiji budućnost izgledati ovako ili je takva stvarnost daleko od ovih krajeva?

„Veštačka inteligencija danas može uspešno da automatizuje ponavljajuće, samim tim za ljude, potencijalno, dosadne
poslovne operacije. Kompanije u svetu uveliko koriste prednosti novih alata veštačke inteligencije za obradu govorne komunikacije. Kroz primere naših inostranih klijenata pouzdano znamo da planiraju dalja ulaganja u proširenje automatizacije saobraćaja u budućnosti, jer im primena veštačke inteligencije, očigledno, donosi pozitivne rezulztate u poslovanju“, kaže Dušan Ilić, direktor kancelarije kompanije „Daktela“ u Srbiji.

Prema njegovim rečima, Srbija, ali i Evropa se suočavaju sa deficitom kadrova na određenim pozicijama.

„Činjenica je da veštačka inteligencija trenutno ne može da reši problem nedostatka medicinskog osoblja, ali bez ikakvih poteškoća može da rastereti medicinske sestre kada je u pitanju operativan posao poput zakazivanja termina kod lekara. Takođe je moguće da AI pacijentima da odgovare na pitanja o stanju lekova u apotekama ili informaciju o neželjenim dejstvima, odnosno svojstvima leka u vidu virtuelnog medicinskog asistenta“, dodaje Ilić.

Kako dodaje, implementacijom virtuelnog asistenta, finansijski i kadrovski troškovi korisničke podrške se praktično odmah smanjuju, a istovremeno će se drastično povećati konverzija komunikacije. Još jedna prednost je povećanje dostupnosti i mogućnosti pozivanja kontakt centra, jer virtuelni asistenti rade 24 sata dnevno, i mogu da vode veliki broj poziva istovremeno, „u slučaju Daktele 1.700 poziva u minuti“.

„Vlasnici biznisa u Srbiji redovno nam se javljaju sa pitanjem kako konkretno mogu da primene veštačku inteligenciju u svom poslovanju, jer imaju ozbiljan problem sa nedostatkom kadrova. Primenom veštačke inteligencije ovaj problem se uspešno prevazilazi“, kaže Ilić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari