U svojoj reakciji na tekst objavljen u Danasu, u kojem je advokatska kancelarija Batić optužila Marfin banku za brojne nezakonite radnje i navela da policija po zahtevu Tužilaštva ispituje ceo slučaj, ova banka je, između ostalog, saopštila i da „nikada od redakcije Danasa nije dobila zvaničan zahtev za davanje svog odgovora“.


To je gruba neistina.

U stvarnosti, Danas je tokom pripreme teksta ne jednom, već dva puta pokušao da dobije komentar Marfin banke ali odgovora nije bilo.

Prvi put, stav banke pokušali smo da dobijemo od osobe nadležne za komunikaciju sa medijima. Operater Marfina vezu je prebacio na marketing službu banke, u kojoj se u sred radnog vremena niko nije javljao na telefon.

Ne odustajući, pokušali smo i drugi put da od Marfina dobijemo izjavu, da banci damo priliku da u punoj meri odgovori na krivičnu prijavu advokatske kancelarije bivšeg ministra pravde Republike Srbije, koja joj na teret stavlja izvršenje više krivičnih dela. Ovog puta, pozvali smo kabinet predsednika Izvršnog odbora Marfin banke (Marfin banka raspolaže evidencijom o oba poziva).

Nakon što smo ljubaznoj službenici u kabinetu predsednika IO precizno objasnili o kakvim optužbama i kakvom zahtevu za komentar se radi, ostavili sve svoje kontakte, uključujući i mobilni telefon novinara i zvaničnu adresu elektronske pošte ekonomske redakcije Danasa, dobili smo obećanje da ćemo do kraja radnog dana dobiti traženi odgovor Marfin banke.

To se nije dogodilo. Ni do zaključenja broja, a ni posle toga Marfin banka se nije oglasila, sve dok u redakciju Danasa nije stiglo reagovanje njihovih advokata, u kome se, uzgred, ne odgovara ni na jedno od pitanja koja je objavljeni tekst otvorio.

Po svemu sudeći, primivši zahtev Danasa za komentar u Marfinu su odlučili da ćute. Da li su računali da će time sprečiti objavu teksta jer „nema druge strane“ ili prosto nisu znali šta da odgovore, da li se u svemu nisu snašli ili je po sredi nešto četvrto – ne znamo. Ono što znamo je da su posle toga, vođeni nama nedokučivim motivima, odlučili da stvarnost skrajnu s puta i prosto izmisle drugu koja im više odgovara i u kojoj im Danas nije ni tražio komentar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari