Da li je država spremna na stvarnu reformu Srbijagasa

Ostavite komentar


  1. Na svakom računu se ukrade 10% gasa pod izgovorom ,,svedeno po kvalitetu,,
    Na 10 miliona kubika ,gradjanima se ukrade minimum milion kubika.Da li koko može da objasni kada isti gas predje iz ruske u srpsku cev da se poboljša 10% o yugorosu ili reketu na taj isti gas više niko i ne priča i gde vi sad radite reformu neka nova kradja ,globa i na kraju milionski manjak.Da možda tu nekone krade za početak razmotrite tu opciju.

    1. То је зато што вам се испоручује гас који је калоричнији од стандардне вредности. Да живите рецимо у Кањижи где се дистрибуира домаћи гас ниже калоријске вредности, ситуација би била обрнута. Дакле не купујете кубне метре запремине него Џуле енергије. Корисно је бити сумњичав али се понекад треба и информисати пре изношења оптужби.

      1. oni uvoze kubike to mogu i da prodaju,sve ostalo je pljačka kao sa računima za struju.Jeftin gas-osnovna cena ,posle te ujedu na računu,kod struje ista priča najeftinija struja po kilovatu ali kada platiš vidiš da nije i da je laž u pitanju ne prikazuju sve troškove.Ista je to bratija i partija

        1. Не спорим да су се у цену гаса уградили и Курта и Мурта, али концепт компензације одступања калоријске вредности испорученог гаса у односу на опште прихваћену стандардну вредност је принцип без кога нема тржишта. П.С. Супротно увреженом мишљењу Србија не покрива 100% потреба гаса из увоза, него има нешто своје експлоатације (око 15%) која је углавном знатно ниже енергетске вредности од увозног гаса.

      2. Koliko znam osnovna merna jedinica ,na osnovu koje se i vrsi naplata,je metar kubni gasa.Kolicina utrosenog gasa se i ocitava na mrs.Ali i tu ima potkradanja sa svodjenjem utroska vezanog za temperaturu spoljne sredine.

        1. Kalorijska vrednost metra kubnog odstupa zavisno od izvorišta, tako da ima osnova za preračun po korektivnom faktoru. Može biti problem monopola na utvrđivanju vrednosti korektivnog faktora. Sve ovo su sporedne stvari, srž je u osnovanom nepoverenju prema svemu što nam serviraju.

    1. +20% obaveznog državnog reketa,kao i u svim javnim nabavkama,bar na lokalu

  2. Da li je potrebna reforma gasnog sektora ne znam. Ono što znam jeste sledeće: U naseljima Šidske opštine postavljen je cevovod kroz sve ulice, urađene su podstanice pre više od pet godina. Izgrađen je transportni gasovod Sremska Mitrovica Šid sa dve merno razvodne stanice, jedna kod Kukujevaca, jedna kod Šida, pre dve godine, ali gasa ni od kuda. Prinuđeni smo da ložimo ugalj i drva ili da pređemo na drveni pelet za čije postrojenje je potreno izdvojiti dva puta više novca. Naravno, lokalne „vođe“ govore kako je gasifikacija prioritet i na tome se završava sve. Ovakvo pitanje sam postavio Srbijagasu i pogodićete nisam dobio nikakav odgovor. Pokosili su korov oko razvodnih stanica, ali gas pustili nisu u cevovod. Znači čitaju, znaju za problem, baš ih briga, lepo im je.

    1. Postavis pitanje a onda i odgovoris na isto.I dalje si u nedoumici?Da ne pominjemo partijska zaposljavanja,izmisljena radna mesta,namestene tendere…Sve isto kao i u ostalim jp.

  3. Joj bože, pa mi smo svaki dan sve luđi i gluplji, jel’? Ovi krimosi što su nam okupirali državu (uz našu pomoć, nažalost) se spradaju sa nama ovim pričama o boljitku, reformama, zlatnom dobu …Uh ne mogu više da pišem, imam nekontrolisan poriv da počnem da psujem …

Ostavite komentar


Ekonomija

Naslovna strana

Naslovna strana za 24. jul 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Maja Cetković - E-play

Dnevnu novinu Danas jako cenim i poštujem pre svega zato što je jedna od retkih koja ima rubrku o kulturi i sceni.