Jedna od većih jesenjih dilema poslednjih godina je da li zimnicu spremati ili kupiti u marketu. Naravno, i sada građani od severa do juga Srbije imaju iste misli, posebno kada zađu među pijačne tezge ili rafove prodavnica. Ono što je sigurno, na oba mesta ima svega, osim kisleog kupusa. Kažu, biće ga kasnije.
Novosađani i Novosađanke verovatno mogu proći jeftinije ako kupe teglu na rafu, ali svi su saglasni da kvalitet ostaje na strani onih koji „hemijaju“ sami.
Cene povrća na Ribljoj pijaci u Novom Sadu su, kako kažu, kupci zapadnoevropske. Kilogram paradajza je 250 do 300 dinara, pre samo dve godine bio je duplo jeftiniji.
Kornišoni su 300 dinara, pre dve godine nisu bili ni 80 dinara, obični krastavci su od 150 do 200 dinara i ovde ne treba napominjati da im cena s jeseni 2020. godine nije prelazila 100 dinara.
U Novom Sadu paprika 250 dinara, papreni domaći ajvar
Paprika je 250 dinara, kupus od 80 do 100 dinara, karfiol 250, šargarepa 120 dinara za kilogram.
Sve ove namirnice su u poslednje dve godine poskupele u proseku za 100 dinara, sem karfiola koji je otišao „samo“ 50 dinara. Da li treba dalje i računati?
Možemo. Na cene povrća treba dodati i nove cene šećera, od 110 dinara za kilogram, ulje, koje će još malo koštati kao motorno, je trenutno na 200 dinara po litri, sirće je 120, so 70 i mleveni biber 70 dinara za 20 grama.
Na rafovima marketa kornišoni koštaju od 240 do 300 dinara za 380 grama, a krastavci 240 dinara za 600 grama.
Fileti paprike su 250 dinara, paprika je 230, ljutenica je od 280 do 350 dinara i cvekla je 200 dinara, sve je to u teglama od 700 grama.
Feferoni su od 200 do 340 dinara za 180 grama. Pola litre soka od paradajza je od 60 do 80 dinara. Tegla mešane salate od 700 grama je 160 dinara.
Treba pomenuti da je većina zimnice u marketima iz serije proizvoda „robnih marki“ što većinom znači i skromniji kvalitet.
Primera, ajvar je 400 dinara u tegli od 700 grama, ali čim se dohvatite one brendirane koja je i manja, 580 grama, ajvar je već 600 dinara.
– Paradajz sam skuvala ranije, 20 litara soka. Sad vam se ne isplati jer je preskup ako hoćete dobar. Razmišjam još da li da pravim ajvar, sa svim mojim sastojcima tegla me izađe 600 dinara, a u prodavnici je znatno jeftinije, jedino je uvek isti ukus pa brzo dosadi. Slično je i sa krastavcima, možda je bolje kupiti u prodavnici. Zimnica će na kraju ispasti luksuz. A i svakako nam stalno viču da štedimo struju – kaže nam kroz smeh penzionerka Sretenka koju smo sreli na Ribljoj pijaci.
Kako dodaje, ako kupite povrće lošijeg kvaliteta možete naći računicu u krastavcima, karfiolu i mešanoj salati, za koju za 15 tegli treba oko 1.200 do 1.500 dinara.
U Subotici tegla mešane salate već od 160 dinara
Na subotičkim pijacama i u marketima trenutno je bogata ponuda sezonskog voća i povrća, tako da domaćice i domaćini koji po staroj recepturi pripremaju zimnicu u svojim domovima mogu da se opskrbe svim neophodnim namirnicama.
Kilogram sveže crvene paprike za kiseljenje ili pečenje može da se kupi po ceni od 100 do 120 dinara, paradajz je oko 180 dinara, šargarepa od 55 do 60 dinara, karfiol od 180 do 220 dinara, a kupus od 50 do 60 dinara.
Kada su u pitanju prateće namirnice, za kilogram šećera potrebno je izdvojiti 110 dinara, dok se kilogram soli može nabaviti po ceni od 40 do 60 dinara.
Litar ulja je od 185 do 200 dinara, a sirćeta oko 100 dinara, dok cena kesice bibera u zrnu košta od 30 do 60 dinara.
Međutim, marketi i pijace su, takođe, dobro snabdeveni već gotovom zimnicom i to po prilično pristupačnim cenama.
Tako se, primera radi, mešana salata u tegli od 720 mililitara može kupiti već od 160 dinara. Kornišoni u teglici od 160 mililitara koštaju 170 dinara, u tegli od 680 mililitara 230 dinara, a u tegli od 720 mililitara 250 dinara.
Kiseli krastavci u tegli od 680 mililitara koštaju od 160 do 200 dinara, u tegli od 1.400 mililitara su 430 dinara, a takođe je moguće nabaviti i već isečene kisele krastavce u tegli od 850 mililitara, po ceni od 360 dinara.
Cvekla u tegli od 430 mililitara staje oko 120 dinara, glavica kiselog kupusa može da se kupi već od 170 dinara, a marinirani rendani kupus u tegli od 800 mililitara je 200 dinara.
Kisela paprika u tegli od 670 mililitara košta od 240 do 290 dinara, a u teglici od 350 mililitara je 150 dinara. Za 800 grama mariniranih fileta paprike je potrebno izdvojiti 300 dinara, a za marinirane filete paprike sa belim lukom u teglici od 220 mililitara 120 dinara ili u tegli od 500 mililitara 350 dinara.
Pola litre soka od paradajza košta 60 dinara, a sa origanom i bosiljkom je 80 dinara. Litar soka od paradajza može da se kupi već od 100 dinara pa do 160 dinara.
Cena gotovog ajvara zavisi od proizvođača, pa je tako blagi i ljuti ajvar u tegli od 690 mililitara moguće kupiti već od 215 dinara. Ima i onih proizvođača koji teglicu od 340 mililitara naplaćuju 310 dinara, a cena ajvara u tegli od 530 mililitara se kreće od 365 do 600 dinara.
Sve manje domaćica ostavlja zimnicu u Zrenjaninu
Em skupo, em dugo, sve su to razlozi da se zimnica ostavlja sve manje. A da tako bude doprineli su i mali stanovi, često bez ostava i podruma, gde bi se đakonije za zimu odlagale.
Zimnica se manje pripravlja i zbog dobre i povoljne ponude u radnjama ali i zbog činjenice da preko zime ima dovoljno povrća i voća iz plastenika.
Za one Zrenjanince koji vole sveže povrće, pijaca je spas a kisele salate i voće u kompotu nabavljaju se u radnjama.
Cene se kreću od 89 do 200 dinara za kompot od višanja, 129 dinara za teglu od 750 mililitara krastavaca dok su kornišoni 229 dinara, u tegli od 1,5 litar.
Tegla cvekle je 144 dinara a može i jeftinije da se nađe. Feferoni u tegli su 129 dinara, a ajvar i pinđu po 299 dinara.
Ukiseljene paprike su 169 dinara tegla, šampinjoni 199, a karfiol u tegli 159 dinara, dok je mešana salata 149 dinara.
Zimnicu prodaju i domaćice preko oglasa, iz kućne radinosti. Tako ajvar košta od 700 do 900 dinara, pinđur 850, mleveni paradajz je 300 dinara litar, kuvani paradajz je 350 dinara litar.
Šarena salata je 350 dinara, domaći kornišoni u tegli su 300 dinara, cvekla 250,karfiol 300 dinara u tegli od 2,5 litre, paprike su oko 300 dinara tegla, dok su džemovi od 400 do 500 dinara.
Slatko se prodaje po ceni od 600 do 700 dinara, a domaći sirupi, po 400 dinara litar.
A da bi domaćica sve ovo sama napravila kod kuće, potrebno je bar 20.000 dinara za materijal, dosta slobodnog vremena i još više prostora da tu zimnicu odloži.
Cene voća i povrća su se duplirale ove godine, zbog suše ali i ekonomske situacije. Da bi se zimnica napravila potrebno je često obilaziti pijace, od proleća do kasne jeseni.
Samo za jednu teglu ajvara domaćica treba da potroši sirovinu od oko 700, 800 dinara, jer paprika se prodaje pa ceni od 140 do 250 dinara, tegle su 50 dinara komad, sirće je 150 dinara, ulje od 200 do 280 dinara, so od 63 do 95 dinara.
Korinišoni su koštali na pijaci 150 dinara, a od 10 kilograma izađe oko 20 tegli, za koje potrebno još i sirće, so, biber i esencija. ukupan trošak oko 2.500 do 3.000 dinara. Na kraju to sve izađe povoljnije u radnji, gde se tegla kornišona može naći i za 100 dinara.
U Šapcu zimnica sa rafova prodavnica
Na Kvantaškoj pijaci u Šapcu kilogram kupusa košta 30 dinara, crvena paprika je 120, paradajz se može pazariti za 100 dinara, krastavčići korinšoni po 200 dinara, karfiol je 150, dok je šargarepa 60 dinara kilogram.
Prodavci tvrde da su cene skoro na istom nivou kao prošlogodišnje i da je poskupljnje minimalno, a ovih dana, kako kažu, najviše su pojeftinili krastavčići.
I pored toga, prodaja ide slabije u odnosu na lane, objašnjavaju oni.
To kažu i trgovci na šabačkoj pijaci “Živinarnik”, gde se na tezgama, od gotove zimnice, mogu naći tegle sa ajvarom, flaše kuvanog paradajza, kante sa kiselim kupusom i ljute papričice u manjim teglama.
Sirove crvene parike prodaju se po ceni od 180 dinara kilogram, parajdajz je 80 dinara, kiseli kupus 150 dinara.
Kuvani paradajz je 200 dinara litar, ako kupite flašu od dve litre, onda je 300.
Teglica ljutih papričica je 180 dinara.
Žena za tezgom objašnjava zašto tegla njenog ajvara košta 1.000 dinara.
„Neki mi kažu da mogu da nađu povoljnije, međutim, kod mene je pečena paprika u ajvaru, moje mušterije to znaju i svake godine naručuju i kupuju od mene“, kaže ona.
Za razliku od pijaca, u šabačakim marketima, tvrde da prodaja zimnice ide dobro i da kupci pazare čitave kutije ajvara i krastavčića.
Razlog za to su brojne akcije, na kojima se ovi proizvodi mogu naći po nižima cenama u odnosu na pijace.
U jednoj od trgovina u centru grada, tegla ajvara od 700 grama, košta od 370 do 450 dinara.
Nešto “finije” upakovan u manju teglu od 550 grama, na akciji košta 700 dinara.
Tegla od 350 grama je 280 dinara. Pečena paprika je 400, a barena od 170 do 250 dinara.
Tegla cvekle je 130 dinara, mešane salate 160, sok od paradajza je od 110 do 170 dinara litar, kilogram kiselog kupusa košta 290 dinara.
„Ranije sam svake godine sama spremala zimnicu, sada zbog zdavstvenih problema ne mogu, pa je ćerka kupila gotovu“, objašnjava jedna starija Šapčanka i dodjaje da ipak više voli domaću.
Za one koji se odluče da zimnicu pripreme sami, primera radi, za devet tegli ajvara biće im portrebno:
– 25 kilograma paprika / 120 dinara kilogram
– 1 litar ulja / 199 dinara litara
– 6 kašika soli / 50 dinara kilogram
– 200 grama šećera / 110 dinara kilogram
– 200 mililitara sirćeta / 90 dinara litar.
Tegla će vas možda stajati dosta truda i vremena, po ceni za koju ga možete kupiti i u trgovini, ali ćete zato uživati u jednistvenom ukusu sopstvenog proizvoda.
U Zaječaru ima svega, ali ne i šećera
Većina domaćica i domaćina su več spremili zimnicu, ali oni koji do sada to nisu uradili, na pijacama i marketima dočekale su ih više cene.
Prodavac na pijaci u Zaječaru kaže za Danas da su sada cene u odnosu na prošlu godinu više i do 30 odsto.
„Kupus kilogram košta od 40 do 60 dinara, paprika od 80 do 180 dinara, paradajz od 150 do 200 dinara, dok za krastavčiće morate odvojiti 200 dinara za kilogram. Karfiol kilogram košta 180 dinara, šargarepa 80 dinara. Ajvar je 700 dinara sa pečenom paprikom, a sa barenom od 500 do 600 dinara za teglu. Sok od paradajza na pijaci je 200 dinara litar. Kiseo kupus trenutno nemam ali se prodaje po 150 dinara za kilogram“, ističe on.
Na pijaci u Zaječaru mešana salata košta 1.500 dinara za pet kilograma, „peglana“ paprika 1.600 dinara, takođe, pet kilograma, dok se turšija se prodaje za 1.600.
U Zaječarskim marketima zejtin košta od 199 do 220 dinara za litar, sirće od 82 do 159 dinara za litar, crni mleveni biber 84 dinara za 20 grama, dok so košta od 65 do 90 dinara za kilogram, dok šećera nema.
Ajvar blagi u tegli košta od 590 pa do 900 dinaradinara, 340 do 430 tegla paprike, mešana salata tegla košta 249 dinara, dok krastavčići koštaju od 150 do 296 dinara za teglu.
Peglana paprika je od 290 do 390 dinara za teglu, sok od paradajza, litar od 140 do 180 dinara, dok kiselog kupusa nema.
U Majdanpeku kornišoni iz prodavnice
Iako smo zvanično ušli u jesen, spremanje zimnice još uvek nije stavljeno ad akta. vredne domaćice i domaćini su verovatno već završili sa pripremom domaćeg paradajz soka i ostavljanja ovog povrća za zimu, kao i ajvara i raznih slano-kiselih đakonija od paprike. Sada su na redu šarena salata, turšija, kiseli kupus.
S obzirom na to da je ponuda povrća sve slabija na pijaci, a njegova cena u prodavnicama visoka i kada se na to doda nedostatak vremena mnoge porodice nateraće na kupovinu gotove zimnice
Ako se neko odluči za pripremu, iskusne domaćice kažu da može da uštedi samo za uloženi rad. Druga prednost je ta što uvek znaju šta je u tegli.
Zbog visokih cena povrća, matematika je ove godine na strani kupovine. Ipak, postoji zimnica koja je isplativija da se sprema.
Ilustracije radi uzmimo pripremu ajvara gde za pripremu jedne velike tegle to je oko 650 grama treba tri i po kilograma pečenih paprika, znači bar 4 – 4,5 kilograma svežih.
Cena crvene paprike je sada 180 dinara, pa kada na to dodate i jestivo ulje – litar košta 190 – 200 dinara, pa so – kilogram je 70 – 80 dinara, malo belog luka, ljute papričice ako volite ljuto, onda je to dosta skuplje.
Ako se sprema ajvar od deset kilograma paprike, potrebno je 8 deci ulja, šoljica soli, deci sirćeta i po cenama u prodavnicama to košta oko 2.000 dinara.
U prodavnicama majdanpečke opštine tegla industrijskog ajvara od 68o grama, doduše na ankciji, košta između 140 i 170 dinara, ima naravno i onih skupljih gde tegla od 550 grama košta 830 dinara.
Svakako, ovaj industrijski ajvar najčešće se sprema od kuvanih, a ne od pečenih paprika, a znalci kažu da se pravi pravi samo od pečenih paprika.
Kad smo već kod paprika, pomenimo da u prodavnicama može da se kupi paprika šilja po ceni od 150 dinara, kao i babura koja košta 190 dinara za kilogram.
U prodavnicama takođe, tegla fileta crvene paprike od 680 grama košta 265 dinara, pečena paprike iste gramaže 270 dinara, a fileti somborke od 680 grama su 265 dinara.
Kornišona nema više u prodaji, već samo krastavaca za salatu ili turšiju i cena im je 140 dinara.
Za one koji su zakasnili kornišoni “čekaju” u teglama u radnji. Cena tegle od 680 grama je od 139 do 180 dinara, a veće pakovanje tegla od 1,4 kilograma je 220 dinara.
Turšija i šarena salata su među najjeftinijom i najmanje zahtevnom zimnicom. Za šarenu salatu u koju ide po dva kilograma kupusa, krastavaca, karfiola, šargarepe i zelenog paradajza, šećer, so, sirće, biber u zrnu i vinobran, što sve zajedno košta 1.300 dinara.
Užice: Domaća zimnica je bolja, ali je skulja
Cene povrća za pripremu zimnice na užičkoj pijaci su jeftinije, nego u manjim prodavnicama i većim trgovinskim lancima.
Kilogram svežeg kupsa je od 40 do 50 dinara. Crvene paprike, sa natpisom „Akcija. Lepo se gule“, koštaju od 120 do 180, zelene su oko 140, a babure 170, dok su u prodavnicama i do 220 dinara.
Tegla ajvara, na kojoj piše da je „domaći“, u prodavnicama je 360 dinara i više.
Kilo paradajza na pijaci košta od 80 do 180, pa čak i 200 dinara, jer je, kako reče prodavac, „domaći iz Lužničke doline“. Isto povrće u prodavnicama je oko 170 dinara. U prodavnicama, sok od paradajza košta 144 do 259 dinara.
„Ma, jašta. Kupuju ljudi. Ne kao pre, ali kupuju“, kaže prodavac iz Lunovog Sela poznatog po povrtarstvu, koji nudi paradajz za 180 i 200 dinara.
Prodavci na pijaci prodaju sveže kornišone od 180 do 200, karfiol je 150 do 180, a šargarepa oko 100 dinara. Kiseli kornišoni, u teglama od 700 grama, u prodavnicma koštaju 150 do 384 dinara.
„Skupo je, nego šta. Sve je poskupelo. Narod ne može da živi. Kupiću manje, nego ranijih godina, onako tek da imam koju teglu kiselih paprika i, možda, krastavaca“, kaže starija Užičanka.
Za pripremu zimnice su potrebne i druge namirnice. Tako, litar vinskog sirćeta košta oko 90, jabukovog 104, a alkoholnog oko 145 dinara.
Litar ulja je od 185 do 214, a kilogram soli od 45 do 62 dinara.
„Ne može zimnica nikada biti bolja od domaće. Možda je domaća skuplja, ali je lepša od one iz prodavnice“, kaže Vesna, koja se na pijaci raspituje za cene crvenih paprika za ajvar i kaže da svake godine priprema zimnicu.
„Evo, kupi kod mene“, dobacuje joj prodavačica, spremna da obori cenu paprika, koje hvali i uzvikuje „da su iz Makedonije i da se, takođe, dobro ljušte“.
Kragujevac: Na pijacama velika potražnja, ali i ponuda
Kao i svake jeseni na kragujevačkim pijacama velika je potražnja za povrćem za zimnicu. Najviše se kupuje crvena paprika za ajvar, paradajz, krastavčići i kupus.
Cene su različite u zavisnosti od kvaliteta robe i količine, a generalno su najjeftinije na Kvantaškoj pijaci, gde se roba kupuje na džakove i na gajbice.
Cena crvene paprike kreće se od 100 do 180 dinara po kilogramu, dok je za kilo paradajza potrebno izdvojiti od 80 do 130 dinara.
Na pijaci na Aerodromu cena ide i do 150 dinara.
Najviše varira cena krastavčića, u zavisnosti od toga da li kupujete male ili nešto veće kornišone, pa je potrebno izdvojiti od 100 do čak 250 dinara za kilogram.
Najjeftiniji je kupus, pa ko želi da ga kiseli moraće da izdvoji od 30 do 50 dinara.
Cena zimnice ukoliko je sami pravite, kažu kragujevačke domaćice, zavisi od toga koliku količinu spremate. Tako, na primer, za teglu ajvara od 750 grama potrebo je oko dva kilograma paprike.
Ako uzmemo da je njena prosečna cela 150 dinara, ispada da bi jedna tegla domaćeg ajavara koštala 300 dinara. Međutim, tu treba dodati i cenu ulja, koje košta 198 i soli koje u kragujevačkim prodavnicama može kupiti za 56 dinara.
Ako znamo da cena tegle ajvara u kragujevačkim prodavnicama ide i do 800 dinara, jasno je da se više ispati da sami spremate zimnicu.
Ipak, ono što se u ovu cenu ne uračunava je rad koji se utroši na spremanje.
„Ajvar spremam samo od paprika. Neko dodaje i paradajz, ali mi smo u porodici navikli na ovaj od paprika. Ove godine sam kupila 35 kilograma. To sve treba da se ispeče jedan dan, pa onda da prenoći da bi se iscedila, zatim da se samelje i tek treći dan može da se kuva. Na kraju mi je ispalo 15 tegli“, objašnjava jedna kragujevačka domaćica.
Ukoliko niste previše izbirljivi, pa možete da jedete i ajvar od paprika koje nisu ljuštene, teglu u prodavnici platićete oko 400 dinara, dok za makedonski ajvar treba izdvojiti skoro 800 dinara.
Slična je računica i sa krastavčićima. Tegla domaćih će vas koštati oko 300 dinara, zavisi od vrste krastavčića koje kupite, dok ona u prodavnici košta 350.
Zanimljivo je da ukoliko želite da kupite teglu “ekstra bebi” kornišona oni koštaju 100 dinara skuplje od običnih.
Što se tiče kiselog kupusa, on se u kragujevačkim prodavnicama još uvek ne prodaje, jer tek treba da se kiseli. Kažu, biće ga pred Novu godinu.
Ukoliko ga sami kiselite na cenu kupusa od 30 do 50 dinara, treba dodati i cenu soli i sirćeta koje košta od 90 do 100 dinara.
Na niškim pijacama sve poskupelo
Na zelenim pijacama u Nišu poskupelo je povrće potrebno za pripremu zimnice jer je, kako navode prodavci, udarno vreme bilo u septembru.
Cene kupusa za kilogram se kreću od 70 do 80 dinara, paprike od 100 do 130, paradajza od 150 do 250, krastavčića 200, karfiola 180, a šargarepe od 80 do 100 dinara.
Ulje košta od 190 do 220 dinara , šećer 104, biber 120, sirće 150 i so 100 dinara.
Cene gotovog ajvara su različite, najniže su u mega marketima, i tegla može da se kupi od 250 do 800 dinara. Paprike su oko 200, mešana salata 250, a sok od paradajza 250 dinara.
Na pijacama se može pazariti zimnica, pre svega ajvar, ali su cene znatno više. Tegla se prodaje od 600 do 800 dinara. Flaša paradajza je 250, a mešana salata 300. Još uvek nema kiselog kupusa u prodaji.
Nišlijka Ksenija Ilić kaže da se više ne isplati da se sprema zimnica.
„Paprika ajvarka je skupa, nije mogla da se nađe ispod 100 dinara. Za teglu ti treba oko tri kilograma, plus ulje, struja za pečenje i prženje. Kad sve sračunaš, bez napordnog rada, jeftinije je da se kupi u marketima, koji nije loš“, priča ona.
Starija Nišlijka Julija Todorović, pak, smatra da kupljena zimnica ne može da bude bolja i jeftinija od one koja se pripremi kod kuće.
„Moja porodica je navikla da jede domaći ajvar, i naša je tradicija da se svi skupimo i zajedno ga pravimo. Naravno, i nas tegla košta više od 200 dinara, ali kvalitet našeg ajvara ne može da se uporedi sa industrijskim“, kaže ona.
U Vranju kilogram paprike košta do 200, a tegla ajvara i do 800 dinara
Iako sezona pripreme zimnice polako ističe, na pijacama i u prodavnicama u Vranju i dalje se može naći sveže povrće, ali i gotova zimnica.
Tegla ajvara u vranjskim prehrambenim prodavnicama koštaće vas od 240 do 800 dinara, a gotovih paprika od 200 do 470, zavisno od toga da li vam je draža rezana, cela, pasterizovana ili barena.
Flaša soka od paradajza staje između 160 i 330, dok se tegla cvekle može pazariti za oko 120 dinara.
Cena tegle kornišona varira od 230 do 400, a feferona od 170 do 380 dinara.
Tegla pekmeza od šljiva ili malina može se kupiti za 120 dinara.
Sa druge strane, ako zimnicu volite da pripremate sami, još uvek na vranjskim pijacama ima povrća koje vam je potrebno.
Cena kupusa je od 40 do 100 dinara, zavisno od toga da li je „običan“ ili crven, dok ćete za kilogram paprika izdvojiti od 130 do 200, a paradajza od 120 do 150 dinara.
Kilogram krastavčića košta 120 do 200 dinara. Karfiol je skuplji, kažu prodavci, pa mu je cena od 180 do 200 dinara.
Kilogram šargarepe staje od 60 do 100 dinara. Litar ulja košta od 190 do 280, a sirćeta od 105 do 170 dinara, sve zavisi da li kupujete alkoholno, jabukovo ili vinsko.
Kilogram šećera je od 100 do 110, a soli od 70 do 100 dinara.
Kesicu bibera platićete od 15 do 40 dinara, a cena se razlikuje u zavisnosti od toga da li uzimate pakovanje od pet ili 10 grama, da li je biber mleven ili je u zrnu.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.