Da li je prodavac dužan da primi reklamaciju ako kupac izgubi račun?

Ostavite komentar


  1. Voleo bih da gospodin iz Udruzenja navede po kom clanu zakona je trgovac duzan da izda kopiju racuna i na osnovu koih dokaza. Kako potpuno sigurno povezati datog kupca sa bas njegovim racunom ako je tog dana prodato 50 istih patika. Udruzenja su tu da vacare narod i ne urade nista da ih zastite ili im makar daju pravi savet

  2. Kod tehnicke robe nije potrebno nista, sem da znate da je uredjaj kupljen pre manje od 2 godine. Racunom mogu da vas uslovljavaju za dodatnu garanciju ili da vas uslove registracijom na sajtu itd.
    Sto se tice garderobe, konkretno patika, vise nije garancija 6 meseci, vec saobraznost od 2 godine. To mi je prosle godine pomenuo prodavac u jednoj trgovini, kada sam dosao da kupim nove patike, jer su mi te koje sam nosio pukle posle 8-9 meseci. On mi sam pomenuo da ih reklamiran i rekao mi da podlezu saobraznosti, kao i sve drugo. Doneo sam ih naredni dan i posle par dana sam dobio povracaj novca. Veoma fer od strane prodavca.

  3. Zašto je toliko teško da se ukuca jedna rečenica u pretraživač i dobije se odgovor :
    Pravo na reklamaciju proizvoda kupci mogu ostvariti i bez fiskalnog računa jer Zakon o zaštiti potrošača („Sl. glasnik RS“, br. 62/2014 i 6/2016 – dr. zakon – dalje: Zakon) kaže da kao dokaz o izvršenoj kupovini mogu poslužiti i slip, kopija računa, izvod iz banke ili bar-kod.
    Šta je potrebno za povraćaj novca ili zamenu robe:

    Original fiskalnog računa potreban je da se povrati novac ili da se ostvari pravo na skuplji ili jeftiniji proizvod
    Kopija fiskalnog računa, slip, izvod iz banke ili bar-kod dovoljni su kao dokaz za pravo na popravku ili zamenu robe iste vrednosti
    Svaki trgovac mora da čuva kopiju fiskalne trake tri godine, a na njoj se može utvrditi dan i vreme kupovine
    Svaki račun možete platiti sa više platežnih sredstava

    Sva roba koja uđe u prodavnicu ima kalkulaciju a koja izađe ima račun u arhivi.

    Jedino što je menadžment Sport visiona sve osim renomiran već na nivou Shoneta pa nisam čuo da je neko uspešno reklamirao robu kod njih.
    Ima li neko iskustvo sa ovim prodavcem?

  4. Vise nismo trgovci, sada smo sluge narodu i drzavi. Da li je neko dao beku povlasticu trgovcima?

  5. Nećete ni dobiti pogotovo za Sport Vision…Imala sam problem za robu koja se takođe raspala i da skratim priču to su patike od 25000 za sportistu i oni prodaju robu treće klase.

  6. Cak i ako prihvate reklamaciju na taj nacin bez racuna,sve sportske radnje patike salju na jedno mesto i procenu…kupio sam detetu patike i posle 3 meseca su se odlepile i pukle obe patike na istom mestu..a nosio ih samo do skole i nazad jer ima patike i za igru i za treninge..reklamirao sam i odbili mi reklamaciju jer su,kako oni kazu,patike bile izlozene preteranoj vlagi..u prevodu,prali ste ih u masini..na moje insistiranje,a verujte mi da sam bas bio besan,cak i drzak,da nikad u zivotu nisam prao patike u masini uvazili su reklamaciju i dali druge patike..na sve nacine ce da pokusaju da odbiju reklamaciju,ali ako se pobunite i budete istrajni u tome resice te problem..

  7. Uvek postoji i druga strana. Bilo bi lepo da postoji i neka agencija za zaštitu OD potrošača. U prodavnici u kojoj radim se prima svaka reklamacija ali o ljudima bolje da ne pričam. Konkurencija je velika i svakom trgovcu je važno da kupci budu zadovoljni i da se vrate. Imajte i to na umu.
    Čuvajte račun, samo toliko je do vas!

  8. Samo 3 mjeseca. Ovoga treba zatvoriti,reklamira patike nakon 3 mjeseca. Ja bih mu vratio pare i objavio sliku da mu niko više ništa ne proda.

Ostavite komentar


Ekonomija

Naslovna strana

Naslovna strana za 17. jul 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Marko Vidojković, pisac

Danas su jedine normalne dnevne novine u zemlji. Kad bih čitao nešto drugo potpuno bih poludeo.