Da li je Telekom Srbija "tempirana bomba" 1Foto: Mirjana Stevanović/ Danas

Izjavu potpredsednice SSP-a Marinike Tepić da je Telekom Srbija „tempirana bomba“ sa 1,5 milijardi evra duga, sagovornici Danasa uglavnom ocenjuju kao tačnu, navodeći da je najveći problem ovog preduzeća njegova netransparentnost i povezanost sa političkim strukturama na vlasti.

Ekonomista Milan R. Kovačević ističe da zbog velikih gubitaka ovog preduzeća teret pada na građane, koji su primorani da taj dug otplaćuju. Ipak, navodi da nije problem samo u Telekomu, već i sa svim drugim preduzećima u Srbiji pod kontrolom države, koja posluju u skladu sa političkim interesima vlasti.

Predsednik Udruženih sindikata Srbije “Sloga” Željko Veselinović kaže da bi Telekom Srbija trebalo da bude preduzeće koje dobro posluje i puni budžet, ali da već dugo nije tako.

– Sećam se da je do pre desetak godina to zaista i bilo tako i da je Telekom državnu kasu punio sa 100 do 200 miliona evra na godišnjem nivou. U međuvremenu se to promenilo zbog toga što je Telekom Srbija počeo da se bavi nepotrebnim kupovinama koje su dovele do nagomilanih dugovanja. Sada imamo situaciju da su i Telekom Srbija i EPS, umesto preduzeća koja pune budžet, gubitaši koji zaista predstavljaju “tempiranu bombu” po interese građana Srbije – ističe Veselinović.

S druge strane, privatizacioni savetnik Branko Pavlović kaže da Telekom Srbiju ne bi baš nazvao „tempiranom bombom“, ali da njegovo poslovanje svakako treba dovesti u red. Napominje da je problem s kojim se Srbija suočava nedovoljna proizvodnja struje i uglja, te da je on veći i od neefikasnosti Telekoma.

– Drugi problem veći od poslovanja Telekoma je činjenica da se troši znatan novac na uvoz gasa koji se koristi za grejanje Beograda, umesto da se to čini iz tople vode koja se dobija u procesu proizvodnje u Termoelektrani “Nikola Tesla” u Obrenovcu – zaključuje Pavlović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari