Da li mora da se plati 500 dinara u vozu, ako na stanici nema mogućnosti da se kupi karta? 1Foto: Beta/Exit/Boško Bunuševac

Od 1. septembra u našoj zemlji poskupele su vozne karte, a popust će imati oni koji ih budu kupovali onlajn, dok će oni koji budu karte kupovali u vozu morati da plate dodatnih 500 dinara.

Iz kompanije Srbijavoz obavestili su javnost da do povećanja cena dolazi prvi put nakon tri godine.

„U navedenom periodu, tržišne cene pre svega energenata i rezervnih delova su značajno povećane“, naveli su oni.

Uprkos tome, kako kažu za Danas, cene pretplatnih odnosno povlašćenih karata ostaće nepromenjene, a istovremeno je i popust na onlajn kupovinu povećan sa pet na 10 odsto.

Iz Srbijavoza podsećaju da je putnicima na raspolaganju nekoliko osnova za popust, uključujući i popust od 20 odsto na povratno putovanje, kao i „SRB PLUS“ i penzionerske povlastice koje omogućavaju 30 odsto nižu cenu.

Pored različitih popusta, uvodi se i jedna nepopularna mera, odnosno uvodi se fiksna naknada za kupovinu karata u vozu koja će iznositi dodatnih 500 dinara.

Kako je objašnjeno, naknada za kupovinu karata u vozu uvodi se u cilju efikasnijeg upravljanja kapacitetima i obezbeđivanja maksimalnog komfora za putnike.

Ipak, tu se javlja problem toga da ne postoji na svim stanicama mogućnost kupovine karata, kao i da nemaju svi građani mogućnost da kupe karte onlajn.

Zbog toga se od kraja avgusta, prema njavama Srbijavoza, koriste 23 nova kartomata koji rade 24 časa na stanicama širom Srbije, a još 35 kartomata biće instalirano do kraja godine.

„Naknada od 500 dinara za kupovinu karata u vozu primenjuje se u slučajevima da se putnik odluči na kupovinu vozne karte u vozu, a putovanje je započeo na stanici u kojoj postoje blagajna ili kartomat“, objašnjavaju oni za Danas.

Iz Srbijavoza savetuju da ukoliko na stanici ne postoje ni blagajna ni kartomat, putnik kupi kartu unapred onlajn preko mobilne aplikacije Srbijavoz ili preko vebsajta srbijavoz.rs i na taj način ostvari popust od 10 odsto na cenu karte.

„U svakom slučaju, ukoliko putnik putovanje započne na stanici na kojoj ne postoji kartomat ni blagajna, putniku neće biti naplaćena naknada za kupovinu karte u vozu“, odgovaraju oni.

Kako se kreću nove cene karata za voz?

Kako smo i ranije preneli, ukoliko putujete od Beograda do Novog Sada vozom Soko karta u jednom smeru koštaće vas 734 dinara, dok će vas ista karta kupljena preko aplikacije koštati 661 dinar.

Povratna karta na istoj relaciji košta 1.222 dinara, a uz popust 1.100 dinara.

Karta iz glavnog grada do Niša biće 1.200 dinara, a uz 10 odsto popusta 1.080 dinara. Ukoliko uzimate povratnu kartu, ona će koštati 1.920, a uz popust 1.728 dinara.

Do Užica, karta u jednom smeru će koštati 960, a uz popust 864 dinara, dok će povratna karta u papirnom obliku biti 1.536. dinara, a uz popust preko aplikacije 1.382.

Da li mora da se plati 500 dinara u vozu, ako na stanici nema mogućnosti da se kupi karta? 2
Foto: Screenshot/Srbijavoz

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari