Da li poklopite džezvu dok kuvate vodu za kafu: EPS savetuje kako da uštedite struju pri upotrebi šporeta 1Foto: Shutterstock / JeannieR

Svima je poznat momenat kada nekoliko ringli „gori“ na šporetu u želji da se bude najbolji mogući kuvar i savršenim obrokom obraduje draga osoba ili porodica.

U isto vreme treba spremiti predjelo, glavno jelo i desert, a još ako ima supe i pečenja… Često u ovakvim i u mnogim drugim situacijama izostaje svest o energetskoj efikasnosti i uštedi novca, a potrebno je promeniti samo nekoliko navika. To je posebno važno u zimskom periodu zbog veće potrošnje i računa za struju.

Uvek treba da se poklopi posuda u kojoj se kuva. Na taj način se toplota duže zadržava u posudi, a i smanjuje se kondenzacija pare po kuhinji. Kuvajući sa poklopcem može da se uštedi i do 20% električne energije za kuvanje.

Prilagodite posuđe količini hrane koja se sprema. Priprema manje količine hrane u velikoj posudi znači gubitak energije. Takođe, prilikom pripreme kafe i čaja treba ugrejati samo potrebnu količinu vode, a ako kuvate na električnom šporetu, uz to i prekriti džezvu poklopcem da bi voda što pre proključala.

Treba voditi računa da i veličina ringle bude adekvatna. Ako se mala posuda zagreva na velikoj ringli, protraći se čak 40 odsto energije.

Proverite i da li je dno posude u kojoj kuvate glatko i ravno. Hrana će se brže skuvati ako posuda prijanja bolje na grejnu ploču šporeta.

Prilikom kuvanja, koristite minimalnu jačinu grejanja koja vam je potrebna. Kada voda proključa, smanjite jačinu grejanja na najnižu moguću na kojoj može da nastavi da vri. Većom jačinom nećete postići da vaša hrana bude brže spremljena, već da voda brže da ispari.

Ukoliko kuvate na električnom šporetu, isključite ringlu nekoliko minuta pre nego što mislite da je jelo gotovo, jer će ona zadržati visoku temperaturu, a hrana će nastaviti da se kuva. Staklokeramička grejna ploča vrlo precizno usmerava toplotnu energiju na samo dno posude, pa je zato efikasnija od klasičnih grejnih ploča.

Prilikom kuvanja na gasnom šporetu pripazite da plamen ne bude prejak i da ne kruži oko posude. To ne samo da je opasno, već i dodatno rasipa toplotnu energiju.

​Kod pečenja su posebno efikasne rerne sa ventilatorom, koje mogu uštedeti od 10 do 15% energije. Samo neka jela zahtevaju zagrevanje na željenu temperaturu pre stavljanja hrane u rernu. Zapamtite da svakih 10 minuta takvog zagrevanja prazne rerne troši 0,06 kWh, što pri učestaloj upotrebi tokom godine može doprineti povećanju godišnjih računa za struju.

Vrata rerne držite otvorena što kraće, jer se pri svakom otvaranju izgubi 20% toplote, a možete je isključiti i 10 minuta pre kraja pečenja, jer duže zadržava toplotu. I naravno, redovno čistite vašu rernu, da biste dodatno uštedeli i električnu energiju, i novac.

Izvor: EPS

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari