Mesec dana nakon što smo objavili vest da je ministar privrede Saša Radulović dao saglasnost da se bivšim radnicima Generaleksporta i ICG Beograd isplati 200 evra po godini staža i to od novca koji je ova firma zaradila od prodaje svoje imovine još pre pet godina – još se ništa ne dešava.


U međuvremenu, i Danas, ali i bivši radnici ovih firmi pokušali su da saznaju nešto više o tome kada će dobiti novac koji im po socijalnom programu pripada i kog je navodno bilo na računima nekoliko banaka, ali je svaki pokušaj bio bezuspešan. U Ministarstvu privrede, osim konstatacije da je tu „situacija komplikovana“, Danasu nije odgovoreno ni na jedno pitanje.

Više od 5.000 radnika trebalo je da dobije ukupno 14 miliona evra na ime socijalnog programa, a s obzirom na to da država godinama izbegava da im taj novac isplati, jedini zaključak koji se nameće jeste da novca nema na računima, da ga nije ni bilo ili da ga je bilo, ali da ga je neko potrošio.

„Ko je i na šta potrošio novac od prodaje naše imovine u Bloku 20 i Geneks Kopaonik? Ko je iz bivšeg Ministarstva privrede i finansija dao nalog da se sredstva podignu sa namenskog računa, koji strogo kontroliše Agencija za privatizaciju“, napisali su u pismu ministru privrede bivši radnici Geneksa, okupljeni u Udruženju bivših i sadašnjih radnika. Oni traže novac koji im pripada, ili će, kako su naveli u pismu ministru Raduloviću, blokirati auto-put Beograd – Zagreb i to na mestu ispred poslovne zgrade Geneksa na Novom Beogradu.

Uslovi za isplatu socijalnog programa radnicima Geneksa, a to je u nekoliko navrata potvrđeno i Danasu u Agenciji za privatizaciju, ispunjeni su još 2009, kada je država prodala delove kompanije – Blok 20 i Kopaonik.

Novac od prodaje završio je na nekoliko računa, a početkom ove godine na računu Komercijalne banke bilo je 13,9 milijardi dinara, Agrobanke 2,5 milijardi dinara, dok je na računu u Upravi za trezor na ime sredstava uplaćenih od kamate na depozite, Geneks imao nekih 790 miliona dinara. Novac koji je bio na računu Agrobanke, koja je otišla u stečaj, nije završio u stečajnoj masi, već je prebačen u Poštansku štedionicu. Uprkos tome, radnici Geneksa nisu uspeli godinama da dobiju novac namenjen socijalnom programu jer su u Agenciji čekali odobrenje tada Ministarstva finansija i privrede, koje se uglavnom nije oglašavalo. Podsetimo, Geneksova imovina vredna više od dve milijarde evra rasprodata je za 170 miliona evra – Blok 20 sa hotelom Kontinental izlicitirala je Delta holding Miroslava Miškovića, dok je hotelski kompleks na Kopaoniku otkupio MK komerc Miodraga Kostića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari