„Treba nam analiza umesto Vučićeve površne propagande“: Ako već resurse prepuštamo strancima, treba li bar da se poveća rudna renta?

Ostavite komentar


  1. Sustina price je da su nazadnjaci odveli Srbiju u bankrot i sada je rasprodaju za sitne pare….
    A nas koji se protivimo tome hoce da zatvore…..

  2. Rudna renta i bez Jadra treba i mora da se podigne.

    Ptekjuče je Vučić pred kamerama izjavio da je odluku o podizanju naše (smešno niske) rudne rente (3%) „zaustavio“ jer (sic!) su ga stalno zvali iz Moskve (rudna renta 22%) i tražili da to povuče. (NIS…)

    Dakle – na stranu što to uopšte nije njegova ustavna nadležnost – on je priznao da je pogazio svoju zakletvu na Ustav Srbije jer je zaštitio interese strane zemlje na račun Srbije.

    Znači on doslovce objavio da je počinio veleizdaju… i to izgleda nikoga ne interesuje.

    Ova zemlja je prokleta.

  3. Jedino mi nije jasno gde su ovi pozivi za analizom i ostalim stvarima bili od 2004. godine pa do danas. Sećate se onog perioda kada su se davale dozvole za bušenje, istraživanje Rio Tintu, pa kada je pronađen litijum, pa kada smo mu tepali da je to „srpski kriptonit“. Tada nisu trebale analize, ali sada sve treba.

  4. Bože jel ovde neko sluša šta Vučić priča?ili se ovi tekstovi pišu tako napamet i bez veze.

  5. Radna renta treba da se poveća. Čuj, ne daju Rusi da se poveća radna renta. Kupili su zbog Kosova džabe naša naftna polja nek idu u Rusiju. Uvek su nas Rusi ‘ajebali.Gledaju samo svoj interes.

  6. Molim sve gradjane R.Srbije da o rudarenju po Srbiji svoju odluka donesu…Tek kada budemo smenili ovu SNS državnu neprijateljsku korupcijsku mafijaškuu vlast .
    Koju Napaćena država Srbija
    Ne zaslužuje!!!!
    !!!!

  7. Nemojte više molim vas. Logika je jasna kao dan: za besprizorne kredite za beskorisne projekte neko je davao tepije na naše resurse. Nema ekonomskih analoza o tome, o nepostojanju bankarakog sektora, jedino ako uvaženi ekonomista ne smatra da je bilo koja trafika za izvlačenje para iz države zaslužuje naziv banka?
    Valjda uvaženi ekonomista čita stručne i naučne članke u kojima se navidi evodentna propast neoliberalnog koncepta?
    Nećete vala kopati, jer mi narod smo rekli tako. Zato što bez vode i hrane džaba vam novci i suvoparne elaboracije.
    za @ Kormoran
    dosta nam je jedan spin majstor za mentalno silovanje. Bar prizmajte sebi da su najveće štetočine iz DS, DSS, G17 jahači apokipse u Stranci Najotih u Srbiji!

  8. Da bi bila pogubna po društvo „površna propaganda“ ne mora da dolazi samo od strane Vučića.

  9. prvo neko pametan treba da postavi pitanje da u slucaju iskopavanja koliko nama realno ostaje para?
    to sto je ovo tehnologija vrh ne znaci ti nista ako oni seljaci te pare izvuku od kukuruza i mleka ili sta god.
    ako neko treba da te udari bar naplati

  10. Odličan tekst, voleo bih da se samo ubace linkovi ka izvorima informacija, npr. za visinu rente od nafte u drugim zemljama itd.

  11. 1999.g bio je bogom dano ds se bar narod osvesti, da prestane da se vraca u prošlost ma kako je ko tumači.Osavrameniti kompletno sistem“SVE“!?Ovo“malo“ što je ostalo od ove prelepe Srbije-posmatrati kao jedan grumen metohijske zemlje!!!Skloniti najbogatije, mone sto jedino žele vlast po svaku cenu,demokratizovati društvo do nivoa skandivanskih država, napraviti senat od 49. Najbiljih Prof. Univerziteta, Naučnika ìz svih oblasti i dati im rok od 1.mesec dana dati im 24. sata na svim televizijama,novnama, a onda organizovati obavezan referendum na jedan datum sa svim punoletnim gradjanima Srbije sa Da ili Ne.Naravno preneti svu vlast (izvršnu,zakonodavnu,policijsku…) na senat do kraja referenduma

  12. Rudna renta u Srbiji je medju najvecim u svetu, ali to nikoga ne zanima vec se narodu razvlaci pamet. U Srbiji se renta racuna na CELOKUPNU vrednost rude, dok u zemljama gde je renta par procenata visa se racuna od DOBITI. A 5% od milijardu evra iskopane rude je vise od 10% rudne rente tamo gde se obracunava od dobiti jer je na milijardu dobit mozda 200-300 miliona. ALi rudna renta je u ovoj prici potpuno nebitna. Bitan je celokupan lanac proizvodnje koji se presucuje, a tu se radi o milijardama evra. Mozda cak i vise od 10 milijarde evra godisnje.

Ostavite komentar


Ekonomija

Naslovna strana

Naslovna strana za 10. septembar 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Zoran Kesić, TV voditelj

Danas čitam zbog toga što imam šta da pročitam i zato što mi ne vređa inteligenciju.