Da su nam plate bar... rumunske! 1Foto: Shutterstock/Maja Marjanovic

Pre korone, 2019. godine Svetska banka je izašla sa jednom studijom „Nova agenda za privredni rast“ u kojoj se analiziralo šta treba da se uradi da bi Srbija u dužem roku, recimo jednoj deceniji imala godišnji rast BDP-a od sedam odsto.

To je rast koji bi nam omogućio približavanje standardu Evropske unije, pre svega zemljama Centralne i Istočne Evrope.

Taj model se pojavio nakon što je dve godine zaredom, 2018. i 2019. Srbija ostvarila stopu rasta od četiri i više odsto. Međutim, sledeće godine usledila je pandemija i globalna recesija, a zatim 2021. zaista značajan oporavak i rast od preko sedam odsto.

Onda je 2022. godine počeo rat u Ukrajini, poskupljenja energije i hrane i opet smo se vratili na niske stope rasta od dva-tri odsto.

Da su nam plate bar... rumunske! 2
Foto: Luca Marziale / Danas

I to je i slika i prilika naše ekonomije. Imamo potencijal, ali uvek se nešto ispreči da se on ne ostvari. I onda pogledate 10 ili 15 godina unazad i vidite da ne samo da se ne približavamo zemljama CIE, Češkoj, Poljskoj, Mađarskoj… nego nam beže i Rumunija i Bugarska.

To se vidi i po platama. Plate su inače jedan od najvažnijih ekonomskih pokazatelja, a to vidimo po tome da ne prođe sedmica, a da ne čujemo o tome kako danas imamo 740 evra platu, a da ćemo do 2025. godine imati 1.000 evra, a do kraja 2027. godine 1.400 evra, pa se onda to poredi sa platama iz 2012. godine, naravno u evrima kako bi se pokazala superiornost ekonomske politike poslednjih deset godina.

Ali onda neko koga zanima pogleda rast plata, recimo u Bugarskoj i Rumuniji, zemljama koje su imale sličan nivo zarada kao i Srbija 2012. godine i vidimo da se Rumunija već sada nalazi na onih 1.000 evra koje nama obećavaju za 2025. godinu.

Čak su i Bugari preskočili prosečnu platu od 800 evra, a to je najmanja plata u Evropskoj uniji.

Drugi par rukava je to što nam se stalno prezentuju plate u evrima. Osim što je naša zvanična valuta dinar i državni službenici bi trebalo da je promovišu, nama ništa ne govori plata u evrima.

Već nekoliko godina, dinar je fiksiran prema evru, i ne daje nam informaciju koliko robe i usluga mi možemo da kupimo za našu platu. Za to nam je potrebna plata u dinarima i inflacija.

A po inflaciji, međugodišnjoj u novembru, smo najbolji u Evropi. Od naših osam odsto čak i Mađari su u novembru imali manju godišnju inflaciju iako se već dve godine zlopate sa rastom cena često većim i od 20 odsto.

Dakle, ako hoćete da vidite koliko vam više ili manje vredi plata, pustite evre, nego je merite u kilogramima mesa, brašna, meseci kirije koje možete da platite, struji i gorivu koje možete da potrošite.

Stavovi autora u rubrici Dijalog ne odražavaju nužno uređivačku politiku Danasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari