Rudari ne samo da kopaju rudu već pokreću Srbiju. Raduje me da je RTB Bor imao pozitivan rezultat i taj zamah treba iskoristiti za dalji razvoj. Tamo gde zamru rudnici zamire i čitav grad – rekao je pored ostalog predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić, koji je sa ministrima Mlađanom Dinkićem, Milanom Bačevićem i Milutinom Mrkonjićem bio na centralnoj proslavi Dana rudara Srbije u Boru.

Prema premijerovim rečima, energetika i rudarstvo su jedan od prioriteta Vlade Srbije, oblast u koju treba najviše ulagati.

– RTB Bor naša velika komparativna prednost i zato treba ulagati u dalji razvoj ne samo ovog basena već i u revitalizaciju i drugih fabrika koje su naslonjene na borski basen, a samim tim će se to odraziti i na razvoj čitavog kraja koji je strateški jako važan za Srbiju – ocenio je Dačić. Podsećajući da je u borskom basenu pokrenut investicioni ciklus od više od 250 miliona evra, Dačić je naglasio i da RTB Bor treba da pomogne i drugim preduzećima da se oporave i sačuva stanovništvo koje živi u ovom regionu.

Tokom posete Boru, Dačić je najavio i da će do kraja godine biti poznato koje će nepotrebne državne agencije biti ukinute.

„Dogovorili smo se da se to do kraja godine obavi. Pripremom budžeta za 2013. godinu će se videti koje agencije više neće postojati, odnosno koje će biti restrukturirane“, rekao je premijer. Dačić je dodao da će ukidanje i restrukturiranje agencija uraditi u saradnji s Evropskom komisijom, jer su mnoge od tih agencija i osnovane u saradnji sa EU.

Govoreći o daljim uštedama, Dačić je ocenio i da „za sada nema uslova za proširenje broja zanimanja s beneficiranim radnim stažom u Srbiji“. Prema njegovim rečima MMF je čak tražio da se smanji broj zanimanja s beneficiranim stažom zbog čega jedan broj rudara i policajaca ne može da ode u penziju, jer ispunjava uslov po radnom stažu, ali ne i po godinama života.

„Za sada nema uslova za proširenje zanimanja s beneficiranim radnim stažom, ali u budućnosti to mora da bude naš cilj“, rekao je premijer.

Dačić je dodao i da je Vlada Srbije donela zaključak da se direktori javnih preduzeća biraju na konkursima, što znači da će Vlada imati samo kontrolnu ulogu, a ne i upravljačku.

„Ideja je bila da se izvrši profesionalizacija, odnosno depolitizacija upravljanja javnim resursima“, rekao je Dačić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari