Italijanska kompanija Dajtek odustala je od već započete investicije u Nišu vredne 13,3 miliona evra, potvrdio je niški gradonačelnik Zoran Perišić.

– U toku je postupak za povraćaj vlasništva grada Niša nad zemljištem i poluizgrađenom proizvodnom halom u Radnoj zoni Donje Međurovo. Ugovor između nas i Dajteka je takav da grad ne može da pretrpi nikakvu štetu. Već sam kontaktirao ekonomskog savetnika Aleksandra Vučića, Sinišu Malog, i obavestio ga da sada imamo zemljište i poluizgrađeni objekat koje hoćemo i možemo da ponudimo novom investitoru – rekao je on novinarima.

Perišić je precizirao da je grad od Dajteka najpre dobio zahtev za produženje roka, koji je prosleđen Ministarstvu privrede, a da mu je u međuvremenu stigao novi dopis u kojem ga kompanija obaveštava da nije u situaciji da realizuje ugovor i da odustaje od investicije. On je dodao da je tu kompaniju pre godinu i po dana kupila jedna japanska firma i da je odluku o odustajanju doneo novi vlasnik.

Predstavnici Dajteka, gradonačelnik Niša Miloš Simonović i ministar ekonomije Mlađan Dinkić potpisali su oktobra 2010. ugovore na osnovu kojih je toj kompaniji besplatno dodeljeno zemljište od 2,5 hektara, komunalno opremljeno, na 99 godina, kao i pravo na državnu subvenciju od 10.000 evra za svakog novozaposlenog radnika, što je realizovano preko Ministarstva ekonomije i Agencije za strana ulaganja i promociju izvoza.

Nakon potpisivanja ovih ugovora rečeno je da će investicija Dajteka iznositi 13,3 miliona evra, a da će u fabrici u Nišu biti biti zaposleno 400 radnika. Najavljeno je da će niška fabrika biti završena u leto 2011. godine i da bi trebalo da bude „najbolja fabrika ove multinacionalne kompanije na svetu“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari