Dan posle blokade Beograda: Radnici Fijata veruju da će postići dogovor sa  Vučićem 1 Foto: Miloš Obradović/Danas

Blokada Beograda koja je u sredu trajala pet sati završena je pisanim garancijama da će predsednik Srbije Aleksandar Vučić primiti radnike Fijata u subotu u 9 časova. Dan posle puta u Beograd u sindikatu vlada optimističnije raspoloženje jer, kažu, ne veruju da ih je predsednik zvao samo da bi kupio vreme, već očekuju konkretan dogovor. […]

Blokada Beograda koja je u sredu trajala pet sati završena je pisanim garancijama da će predsednik Srbije Aleksandar Vučić primiti radnike Fijata u subotu u 9 časova.

Dan posle puta u Beograd u sindikatu vlada optimističnije raspoloženje jer, kažu, ne veruju da ih je predsednik zvao samo da bi kupio vreme, već očekuju konkretan dogovor.

Dan posle blokade Beograda: Radnici Fijata veruju da će postići dogovor sa  Vučićem 2
Sindikalni lideri i predstavnci radnika Fijata Foto: Z.S.M.

Među radnicima, takođe, vlada pozitivna atmosfera. Smatraju da je blokada bila uspešna, jer su zakazali sastanak sa predsednikom. Ipak, ograđuju se i kažu da više nikom ne veruju, pa ukoliko ne postignu dogovor sa predsednikom za ponedeljak najavljuju nove blokade Beograda.

– Protest je bio uspešan jer smo naterali predsednika da nas primi. Nadamo se da ćemo rešiti sve probleme i vratiti se u svoju fabriku, na radna mesta. Ako ne, onda da nam obezbedi dostojne otpremnine i rad u drugim fabrikama, istakao je Đorđe Milojević, jedan od predstavnika radnika u Fijatu.

Na pitanje zašto su insistirali da se sastanu sa predsednikom, kada su nedeljama pregovarali sa premijerkom Anom Brnabić, Milojević objašnjava da premijerka nije govorila istinu.

– Ona kaže da smo mi prekinuli pregovore. To nije tačno. Mi smo otišli jer nam oni nisu dali ponudu. Rekli su da ne mogu da nam govore o otpremninama pre nego što se izjasne radnici koji su zainteresovani da idu za Slovačku, ali su taj rok sa srede pomerili na ponedeljak. Sve je bilo taktički, kupovina vremena, da sve svale na nas.

Milojević je istakao da radnici više neće tolerisati nova odugovlačenja, jer smatraju da je i jedan sastanak dovoljan, ukoliko postoji volja da se problem reši.

Sličnog stava je i Zoran Miljković, predsednik Samostalnog sindikata u Fijat plastiku. On očekuje da se u subotu sve reši jer, po njegovim rečima, ne bi ih predsednik neodgovorno zvao na sastanak.

Miljković se osvrnuo i na izjavu Ljubisava Orbovića, predsednika Samostalnog sindikata Srbije koji je istakao da juče nije prisustvovao protestu radnika Fijate jer ga niko nije zvao.

– Ljubisava Orbovića nismo zvali na pregovore, jer imamo ljude koji za nas pregovaraju. On nam tu nije potreban. Zvali smo ga da prisustvuje protestima kao prvi sindikalac Srbije kome mi plaćamo članarinu Iida nam pomogne logistički i finansijski, što nije uradio, zaključuje Miljković.

Povodom jučerašnje blokade Beograda u Kragujevcu se oglasila samo Narodna stranka koja je od najvećih državnih predstavnika zatražila da na valjan način pristupi rešavanju problema poslovanja Fijata u Kragujevcu, imajući u vidu ogroman značaj ove fabrike za privredu grada i Srbije.

Dan posle blokade Beograda: Radnici Fijata veruju da će postići dogovor sa  Vučićem 3
Milan Milosavljević (NS), foto V. G.

Milan Milosavljević iz Narodne stranke za Danas ističe da je država neozbiljno pristupila problemu u Fijatu i da trenutno nema rešenja.

– To me i ne čudi s obzirom da je fabrika smeštena u Kragujevcu. Da se nalazi recimo u Beogradu država bi bila mnogo ažurnija. Naprednjačka vlast je u poslednjih 8 godina pokazala kako se odnosi prema Kragujevcu, kada je grad skrajnut sa svih važnih projekata. Vlada je morala da bude spremnija za rešavanje problema, posebno jer je u Fijat uloženo mnogo novca i zato što je ta fabrika  veoma važan za dalji razvoj grada, budućoi da se radi o ozbiljnoj grani industrije, istakao je Milosavljević.

On smatra da je blokada bila delimično uspešna jer su radnici dobili neke pisane garancije, ali se plaši da će ponovo biti obmanuti. Budući da se Narodna stranka zalaže da se problemi institucionalno rešavaju, smatra da predsednik nije prava adresa na koju radnici treba da se obrate.

Ristić: Zabrinut sam za budućnost automobilske industrije u Kragujevcu

Dugogodišnji predsednik Saveza samostalnih sindikata Kragujevca, sada u penziji, Jugoslav Ristić istakao je za Danas da radnici imaju pravo da se na ovakav način bore za svoja prava zbog nezakonitosti i nemoralnosti države.

– Postoji Zakon o upućivanju radnika na rad u inostranstvo po kome je poslodavac dužan da radniku obezbedi smeštaj, tri obroka dnevno, da mu plati put do zemlje u kojoj će raditi, kao i put od mesta stanovanja do mesta rada. U slučaju radnika Fijata, kompanija sve to želi da izbegne, tako što će naterati radnike da kao dobrovoljno potpišu da traže mirovanje radnog odnosa. To je ključ nezakonitosti i nemoralnosti koji se prema radnicima preduzima ovakvim aktom. Ako hoćete da ih pošaljete u inostranstvo uradite to u skladu sa zakonom, ali vi hoćete da vas to ništa ne košta, ističe Ristić.

On je objasnio da iskustva drugih radnika iz Slovačke pokazuju da radnici nisu bili zaposleni u fabrici u Trnavi, već u agencijama, koje ih zatim ustupaju kompanijam. Takođe, svi su čuli da se radnici u toj fabrici menjaju kao na traci, jer niko ne može da izdrži taj tempo. Slovaci odlaze u druge fabrike ili u inostranstvo, pa je po Ristićevim rečima, slanje radnika tamo na dve godine, da žive u kolektivnom smeštaju, anticivilizacijski.

Blokadu vidi kao delimično uspešnu jer su radnici stigli do čoveka koji o svemu odlučuje u ovoj zemlji i očekuje da će u subotu biti postignut dogovor kada govorimo o otpremninama.

-To za državu nije problem jer i kada je pre nekoliko godina gašena treća smena u Fijatu, višak radnika je odlazio sa otpremninom od 1000 evra po godini staža.  Ono što je za mene veći problem je što Kragujevac, kao grad u kome se razvila autobomilska industrija, ostaje bez nje. Da oni stvarno hoće da prave taj model izgradili bi fabriku na livadi do 2024. a mi već imamo fabriku. Sve je pod velom tajne, tako da nisam siguran u budućnost fabrike, zaključuje Ristić.

Poruka Šapiću i Vučićeviću

Miljković se osvrnuo i na izjave Aleksandra Šapića i Dragana Vučićevića na televiziji Pink da je policija trebalo da tuče radnike i da puca na njih.

– Oni su sramota i najgori talog ove države i sutra će prvi da okrenu leđa predsedniku koga sad zdušno brane. Njima poručujem da će imati priliku da nas tuku u ponedeljak, ako se u subotu ne dogovorimo sa predsednikom.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari