Danas isplata drugog dela pomoći 1Foto: Beta/Dragan Gojić

Za meru podrške ugostiteljsko-turističkom sektoru, danas je isplaćeno više od dve milijarde dinara za 12.153 privredna subjekta, koji zapošljavaju 65.759 radnika, kao i 336 turističkih vodiča i 90 pratilaca, saopštilo je Ministartvo trgovine, turizma i telekomunikacija.

Sredstva u okviru ove mere pomoći dodeljena su u periodu od dva uzastopna meseca za jul i avgust, za svaki mesec u visini od 30.900 dinara. Privredni subjekti novac mogu da sa namenskih računa mogu da iskoriste do isteka perioda od tri meseca nakon poslednje isplaćene pomoći, nakon čega će namenski računi biti zatvoreni, a neiskorišćena sredstva biti preneta u budžet Republike Srbije.

“Isplaćena je još jedna od mera pomoći države ugostiteljsko-turističkom sektoru koji je najviše pogođen pandemijom. Isplatom minimalca u julu i avgustu nastojali smo da zadržimo zaposlene u turizmu, čije nam je znanje i iskustvo preko potrebno u narednom periodu oporavka ovog sektora”, rekla je ministarka turizma Tatjana Matić.

Podaci o oporavku turizma u Srbiji su, kako je rekla, ohrabrujući, jer je zaključno sa julom u Srbiji zabeleženo 4,6 miliona noćenja u Srbiji, što je gotovo 50 odsto noćenja od svih ostvarenih noćenja u 2019, dok beleži i porast dolaska stranih turista za 270 odsto u protekla dva meseca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari