Danasova anketa: Šta mladi misle o novoj državnoj pomoći od 5.000 dinara? 1Foto: Nenad Babić

Pred Novu godinu država planira da mladima ‘pokloni’ po 5.000 dinara. Kako je predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao, to će biti poklon od države koji će ukupno koštati oko 45 miliona evra i istakao da je naša zemlja u mogućnosti to da izdrži. Šta, međutim, mladi misle o tom „poklonu“?

Sagovornici koje je Danas anketirao, mahom studenti, ali i oni koji su studije završili i zaposlili se, na pitanje kako komentarišu najavu isplate novih 5.000 dinara svakom mlađem od 30 godina i starijem od 16, odgovorili su na manje-više isti način.

Za neke od ispitanika ovo predstavlja određenu vrstu manipulacije i potkupljivanja od strane vlasti. Inflacija i ekonomska kriza su problem i za studente i taj novac bi, kako kažu, mogao da se potroši na povlastice za njih, da se smanje troškovi studija kako bi oni koji će u budućnosti pomoći državi imali manje izdatke za svoje školovanje. Drugima je, pak, drago što će dobiti novac, ali su mišljenja da će to mnogo skuplje platiti. Kako kažu, postoji mnogo više načina da se pomogne mladima, recimo kroz smanjenje cene obroka u menzi ili školarine.

„Zbog inflacije tih 5.000 nama ne znače mnogo. Novac ću verovatno potrošiti na knjige i skripte“, kaže jedan od anketiranih Beograđana.

Petar iz Beograda, student prve godine psihologije kaže da će njemu taj novac dobro doći, ali da on to ne vidi kao nagradu.

„To su svejedno naše pare, i to se samo vrti. Ne verujem da je to neka nagrada. Verovatno će to biti 5.000 sad, ali da mi posle nešto moramo da uradimo“, smatra ovaj budući psiholog.

Njegova koleginica sa studija, Tamara, saglasna je s Petrom i smatra da će ova podela novca „samo doprineti većoj inflaciji“.

Miloš iz Bogatića, koji je završio master studije ekonomije i sada radi u banci, ovaj potez države vidi kao podsticanje mladih da se politički aktiviraju.

„Pošto su im penzioneri ciljna grupa, sa ovih 5.000 žele da podstaknu mlade da se malo više okrenu njima, ali mislim da sa tim ništa neće postići“, kaže, dodajući da će on sa tim novcem otići u prodavnicu i kupiti jednu kesu namirnica.

Dunja sa Filološkog fakulteta, kaže da sa ovim iznosom ne može ništa da uradi i da je ovo potez države da uzme još kredita koje će ona morati da vraća.

Za razliku od studenata koji su iz Beograda, oni koji dolaze iz unutrašnjosti ovu pomoć češće vide kao olakšanje za budžet njihovim roditeljima. Kako kažu, iako sa tim iznosom ne mogu mnogo da urade, svakako će im značiti.

Anđela iz Čačka kaže da je bolje da taj novac daju u humanitarne svrhe nego ovako pojedinačno.

„Novac ću potrošiti na cigarete“, šali se Anđela, dok njena koleginica dodaje da će kupiti mleko i ulje.

Zanimljivo je primetiti i da mnogi od mladih koje je Danas anketirao dva dana posle predsednikove najave o podeli novca, uopšte nisu znali da država planira da im uplati novac pred Novu godinu i da su za to prvi put čuli od novinara Danasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari