Danica Popović o litijumu: Kancerogene i autoimune bolesti neće početi odmah, a siromašni narod dobiće pokoju paricu 1foto FoNet Zoran Mrđa

Profesorka Ekonomskog fakulteta u Beogradu Danica Popović rekla je da od milijardi, kojima predsednik države Aleksandar Vučić i ministar finansija Siniša Mali obasipaju građane, ako se ne budu bunili protiv kopanja litijuma kod Loznice, sirotinji ništa neće pripasti.

Ona je, u kolumni za nedeljnik Radar, rekla da „ne zna koji je ovo put da Vučić pokazuje zelenu granu, na koju nikako da se kolektivno popnemo“.

„Beše li to srpski Mercedes, koji nikad nije ni došao? Ili možda Beograd na vodi, od koga ne videsmo ni dolar prihoda u zajedničkoj kasi? Sad je to litijum, kaže Vučić, to je srpska budućnost, a njegov ministar finansija obećava rast bruto domaćeg proizvoda od 12 milijardi dolara“, rekla je Popović.

Dodala je da Mali poziva građane da „zamisle da Saudijska Arabija ili Emirati nisu iskoristili taj potencijal, koji se zvao nafta, gde bi oni danas bili“, a da njoj „ne izbija iz glave misao da je od siromaha lako napraviti budalu“.

„Od tih ministrovih dvanaestak milijardi, sirotinji je proradio apetit. Masovno, na poslu, na društvenim mrežama, pokreće se ovakav razgovor: ja nisam ekonomista, ali ovaj litijum, izgleda, donosi velike pare. Šta sad s tim zagađenjem i sumpornim kišama, kad će sa Rio Tintom i meni nešto da kane? E pa neće ništa da vam kane“, rekla je Popović.

U obrazloženu za tu tvrdnju navela je da je cena litijuma pala za 80 odsto u poslednje dve godine, a padaće do 2030. do kada su rađene prognoze.

„A cena litijuma je izvor vašeg budućeg bogatstva. I koliko god da niste ekonomista, šta ovde nije jasno: ako cena litijuma nastavi da pada, Rio Tinto obustavlja proizvodnju i koliko onda vama ostaje?“, rekla je Popović.

Upitala je zašto „ova zemlja ne bi postala proizvođač litijuma, kancerogene i autoimune bolesti neće početi odmah, a siromašni narod dobiće pokoju paricu, tek da se uvere da je predsednik u pravu“.

Dva su bitna razloga da se predviđanje o obustavi proizvodnje litijuma obistini, navela je Popović i dodala da su zamena za litijum natrijumske baterije, čija je proizvodnja neuporedivo jeftinija.

Drugi razlog, kako je rekla, za pad cene litijuma leži u tome što pada tražnja za električnim automobilima.

„Za to je kriva carinska politika SAD i EU prema Kini i njenim proizvođačima električnih automobila, koji dominiraju tržištem. Carine su tako poskupele sve tipove električnih automobila, pa se i tražnja za njima prilično ohladila“, rekla je Popović.

Dodala je da „iz udžbenika treba izbaciti stranice koje govore o tome da su najveći proizvođači zlata i dijamanata bile i ostale siromašne zemlje Afrike, u kojima korist od rudarenja pripada političkoj vrhuški i stranoj kompaniji koja sve poslove, uostalom, završava sama, ali kome bi u Srbiji ovo znanje bilo potrebno“.

Istakla je da je niški kardiohirurg Dragan Milić, koji je ukinuo liste čekanja za operacije i koji je pokazao da Niš može na izborima da pobedi SNS, tako što će opozicija ostati udružena, imao predlog i za blagu korekciju velikih srpskih investicionih projekata.

On je predložio, kaže Popović da se, umesto nacionalnog stadiona u Surčinu, izgradi pedeset novih porodilišta u Srbiji, jer ako se to ne uradi, za desetak godina više neće imati ko da puni te stadione.

„Ta velika izdaja doktora Milića kažnjena je otkazom na fakultetu. I što je najgore, to je ispraćeno medijskom tišinom, svima je to, izgleda, odgovaralo“, rekla je Popović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari