Danska kompanija Grundfos počela je gradnju proizvodnog pogona u Inđiji u koji će biti investirano oko 50 miliona evra. Fabrika pumpi za vodu i sisteme grejanja biće završena do kraja ove godine i zapošljavaće više od 300 radnika, što je samo prva faza investicije u Inđiji, kazali su predstavnici Grundfosa.

Ministar ekonomije Srbije Nebojša Ćirić kazao je na postavljanju kamena temeljca za novi pogon Grundfosa da će najveći deo proizvodnje u Srbiji biti namenjen izvozu u okolne zemlje, Evropsku uniju, severnu Afriku, Tursku i Rusiju. Ćirić je izrazio uverenje da će Vlada Srbije ubediti predstavnike Grundfosa da realizuju i drugu fazu investicije u Inđiji. „Vlada se trudi da ubedi investitore da realizuju planirane investicije u Srbiji, ali i da zadrži investitore koji su već prisutni“, kazao je Ćirić.

Predsednik Srbije Boris Tadić rekao je da Srbija želi danske investicije, ne samo u proizvodnji pumpi veći da želi da iskoristi iskustvo te zemlje. „Danska na najbolji i najefikasniji način koristi energiju i to je zemlja koja ima izuzetne uspehe u primeni inovacija“, kazao je on. Tadić je kazao da će Srbija u svoju privredu morati da unese i faktor inovativnosti jer će tako obezbediti konkurentnost.

Predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić kazao je da je u proteklih 10 godina u Vojvodini obezbeđeno 6,7 milijardi evra stranih investicija i da te kompanije sada zapošljavaju više od 63.000 ljudi. „Investicija Grundfosa je veoma značajna i ohrabruje Srem, koji je jedan on najnerazvijenijih regiona, ali predstavlja i poziv i ohrabrenje i drugim investitorima da dođu jer će im biti obezbeđeno stabilno poslovanje“, kazao je Pajtić. Predsednik Opštine Inđija Goran Ješić kazao je da su pregovori sa Grundfosom počeli pre tri i po godine i da je ovo jedna od najvećih grinfild investicija u Srbiji.

Ćirić: Proizvodnja i redovne plate prioritet

Prioritet Vlade Srbije u železari u Smederevu biće da obezbedi nesmetani nastavak proizvodnje i redovne plate zaposlenima, kao i da se nastave odnosi sa kupcima i dobavljačima kako ne bi došlo do prekida u snabdevanju koksom i rudom gvožđa, kazao je ministar ekonomije Nebojša Ćirić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari