Dejan Šoškić u Utisku nedelje: Ovakva ideja i struktura projekta "Jadar" je nešto što treba odbaciti 1Foto: Ivan Dinić/Nova.rs

Dr Dejan Šoškić, redovni profesor Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, istakao je u večerašnjem „Utisku nedelje“ da je zaključak studije koju je radio zajedno sa ekonomskim stručnjacima Zoranom Drakulićem, Boškom Mijatovićem i Danicom Popović, taj da treba odustati od projekta „Jadar“.

Kako je istakao Šoškić, ova studija je urađena sa stanovišta ekonomske i finansijske analize, a ne uticaja na životnu sredinu.

„Sproveli smo klasičnu investicionu analizu“, rekao je Šoškić o studiji koja pokazuje da bi Srbija ostvarila zanemarljive prihode – svega 17,4 miliona evra godišnje ili 2,6 evra po stanovniku godišnje, a da bi sa druge strane pretrpela ogromne troškove za subvencije, izgradnju infrastrukture i sanaciju mogućih ekoloških katastrofa, bez ikakvog vlasničkog udela u projektu.

On je rekao da je začuđujuće da kompanija Rio Tinto u odgovoru na ovu studiju nije dala nijednu novu relevantnu informaciju koja bi moga da dovede ovu analizu u pitanje.

„Srbija će investirati prilično u infrastrukturne investicije kao što su putevi, gasovod, dalekovod, trafostanice, dovođenje vode…“, rekao je Šoškić.

Profesor Šoškić Rio Tintovu akviziciju kompanije Arkadijum litijum vidi kao način da Rio Tinto „stekne neku referencu u oblasti litijuma“.

„Da li će da ode ili neće? To bi sada bile procene za koje nisam siguran da imam dovoljno znanja i argumenata. Ako je tek pre četiri dana ova kompanija kupila drugu koja ima iskustvo u proizvodnji litijuma, to znači da ona tek sad može da se legitimiše da ima neku tehnologiju u oblasti proizvodnje litijuma, oni žele da steknu neku referencu zbog čega su ovo platili iznad berzanske cene“, rekao je profesor Ekonomskog fakulteta.

On je naveo i da je pitanje koliko će tamo raditi naših radnika, odnosno pitanje je koliko imamo i da li dovoljno kvalifikovanih radnika da se uključe u taj projekat.

„Interes Srbije ovakvim projektom uopšte nije zaštićen. Ovakva ideja i struktura projekta je nešto što treba odbaciti“, zaključio je Šoškić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari