Kako je kompleks Dejana Stankovića na Slaviji dobio dozvole: Zavod za zaštitu spomenika kulture „pustio“ da istekne zaštita postojećih objekata

Ostavite komentar


  1. Kriminal urbanisticki sve u aps a srusiti i bgh2o i k distriht i sve sto je kriminalom izgradjeno

  2. Samo daj pare, a sto za pare dobijes sipak, nema veze. Ajd sto nemaju dana radnog staza, ajd sto ih mama oblaci svako jutro, nije mi jasno kako zive bez mozga

  3. Vrlo je upitno neorganizovanu grupu udžerica iz 19. veka koja je oduvek bila ruglo Beograda sada nazivati kulturnom baštinom i istorijskim duhom glavnog grada. Mislim da velika većina ljudi koja sada kritikuje reurbanizaciju ovog dela Beograda realno i ne zna šta se tamo stvarno nalazilo, u kom su stanju bile oronule kuće bez pristojne kanalizacije, struje i vode, i kako je stvarno izgledao ovaj „istorijski spomenik“ u strogom centru Beograda koji se po svom izgledu nije mnogo razlikovao od divljih romskih naselja na Starom Sajmištu.

  4. Kada sam gradio moj atelje u zemunu zavod za zastitu spomenika me je mucio nevidjeno. Ulazna vrata sam pomerio za metar i to je bio skandal, izdali nalog za rusenje pored dozvole. Izivljabaju se na malim ljudima a pustaju silu da upropascava cele kvartove. Placenici bez morala.

  5. Kao i moj imenjak, želim da ukažem na činjenicu da su te udžerice Slavije zaista ruglo grada i da su zaslužile da budu zamenjene novim i modernijim zdanjima. Očekivao sam od stručne javnosti da veštije kritikuje sam izgled i namenu budućeg projekta ali u vremenu kada se usvajao PDR ili projektno rešenje investitora. Ovako post festum sa nazadnim razmišljanjem da treba “oteti” i zabraniti jer je “neko” zakonski progurao dozvolu, stvarno nikome ne čini dobro.

  6. @Vladdimir
    Očigledno niste upoznati dobro sa delom koji komentarišete. U Svetozara Markovića nisu udžerice već ozbiljne četvorospratnice.

  7. Треба нешто изградити, а нешто треба сачувати од заборава. Јер није све у бетону

  8. Vladdimire,jesi li ti ikada bio u nekoj zemlji osim Srbije?Sumnjam, da jesi video bi kako se stare zgrade cuvaju i restauriraju kako bi sacuvale duh grada i ono sto njega cini onim sto jeste. Nece stranci dolaziti u tvoj grad da gledaju nedostatak talenta novopecenih arhitekata vec stari deo grada sto ime i govori.

  9. Sudeći po slikama, ‘renderima’, rezultati ‘medjunarodnog konkursa’ su ignorisani, gradi se nešto drugo.

  10. Da li su nekome lepi oni soliteri Beograd na vodi što liči na Dubai. Ne moraš biti arhitekta da vidiš ruglo Beograda. To nije više moj grad. Koliko su mangupi nadzidali Vračar uružili ga. I sad za toliko novih nema parkinga. Svet se divi starom arhitekturom kod nas sve beton staklo bez stila obeležja. Nađite novu zgradu da je lepa. U prigradskim naseljima haos od rugoba i sve izbetonirase. To su činjenice bez politike. Struka je pala

  11. Zavod za zastitu spomenika kulture je povezan sa investitorima i Odeljenjima u opstinama koje izdaju gradjevinske dozvole. Sve je ovde jasno kako se sve to odvijalo.Najpre Zavod za zastitu spomenika kulture nije produzio rok vazenja te zastite za objekat i onda ide izdavanje gradjevinske dozvole. A u svemu tome organizator je investitor. Treba utvrditi odgovornost Zavoda zbog neproduzenja zastite objekata kao spomenika kulture i kazniti sefa tog odelenja i radnika koji je bio duzan da kontrolise isticanje roka zastite. Pored toga nije jasno zasto je uopste propisano da proglasenja objekata za spomenike kulture ima rok trajanja.Ako je neki objekat proglasen za spomenik kulture on je stalno spomenik kulture jedino bi mogao da prestane da bude spomenik kulture ako tu teritoriju osvoji neki drugi narod i onda za kulturu tog drugog naroda taj objekat nema znacaj.

  12. Da li moze neko reci da neko ko je rodjen u Beogradu toliko malo poštuje staro kulturno jezgro grada I njegov identitet zarad novca I gradjenja objekata koji potiru sve ono što je Beograd imao, a to je duša. Pa nije valjda sve na prodaju,pa trebalo bar imati obraz.

  13. Zamislite sve SNS legende Dzajic, Terzic i sad Stankovic.
    Ima ona pesma od Tome Zdravkovica dotako sam dno samo ovi ne zivota vec morala i casti.

  14. Pa najbolje da se ispriča Vučiću i da on odredi šta dalje.
    Sramno, pa nema gde! Što Koloseum nije srušio? No, on i ne zna šta je koloseum.

  15. Ma koje vrednosti? Zar da ostane ono ruglo od propalih udžerica sa zajedničkim WC-ima, česmama u dvorištima, razvaljenih šupa i prljavštine. Centar grafa mora da deluje moćnoi savremeno. Ako je bilo neke vrednosti onda je te objekte trebalo za sve ove godine restaurirati, osavremeniti, popraviti i naći im upotrebnu vrednost. Ovako stoje od kako su izgrađeni a odavno prevaziđeni i zapušteni. Dokle?

  16. Da li je realno da spominjete Zavod za zastitu spomenika kulture. To je zaista neozbiljno. Pa jedan od uslova da se tamo zaposlite je da budete stranacki opredeljeni. I sada ce neko tamo da se usudi da digne glas protiv rusenja nekih devastiranih starih objekata. Pa taj isti Zavod je svojim neradom dozvolio da ti objekti dodju u to stanje koje se sada koristi kao izgovor za rusenje. Beograd i nema definisano staro gradsko jezgo a samim i tim nema argumenata da se sprecava rusenje objekata u njemu.

  17. A ovde baš sačuvane zgrade kao bile zaštićene,a sve imaju lokale u mermeru i staklu.

  18. Hitno izgraditi savremeni zatvor i obučiti osoblje za prevaspitavanje fudbalera i drugih sumnjivih osoba koje poseduju novac nepoznatog porekla. Stanković od fudbala nije zaradio dovoljno novca za ovakav projekat.
    Srbiji je neophodno nekoliko novih zatvora.Zatvori su potrebniji i od puteva i od nacionalnog stadiona.

  19. Dejane sramoto jedna, da Bog da, da ti presedne sve što voliš i želiš u životu, nasilan si prema istoriji Beograda. Ti nisi čovek, nisi ni sportista ti si izgubljen za sebe i svoje najmilije. Ocrnićeš svoje potomstvo za sva vremena. Sitna i halapljiva dušo. Zvezda te je uzdigla ovde u Beogradu a ti vraćsš tom istom gradu nasiljem. Hohštapleraj.

  20. Čovek pokušava da zatadi za život, da prehrani porodicu. Mukica! Neka ga, neka sve sruši.

Ostavite komentar


Ekonomija

Naslovna strana

Naslovna strana za 27. i 28. jul 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Marko Vidojković, pisac

Danas su jedine normalne dnevne novine u zemlji. Kad bih čitao nešto drugo potpuno bih poludeo.